Már az éhenhalásra sem elég az ügyészségi alkalmazotti fizetés

Már nem csak a bíróknak járó fizetés mértéke problémás, hanem az ügyészségi alkalmazottaké is. Ők ugyanis kénytelenek beérni a szakmunkás bérminimummal, vagy jobb esetben 20–40 ezer forinttal többel. 

2024. szeptember 24., 10:01

Szerző:

Korábban a 168 is megírta, hogy az eredeti, alacsonyabb beosztásuk után jár fizetés a magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bíróknak. Erre egy évek óta az egyik törvényszéken ítélkező járásbírósági bíró hívta fel a figyelmet. Szerinte nem elég, hogy már harmadik éve nem emelkedett a bírók és a bíróságon dolgozó alkalmazottak fizetése, még azt sem kapják meg, ami elméletileg járna nekik. 

Az ügyet kirobbantó bírót például több mint hat éve rendelték ki az egyik vidéki járásbíróságtól egy szinttel feljebb, a törvényszékre ítélkezni, ám azóta is a járásbírói illetményét kapja. Ez pedig havonta 113 300 forinttal kevesebb fizetést jelent, ami többgyerekes szülőként komoly érvágás számára, de az igazságtalanság is zavarja. 

Nem csak a bírók esetében alacsonyabb a fizetés

A bírók alacsony fizetésének az ügye nagy sajtóvisszhangot keltett, és most kiderült, hogy az ügyészek esetében is hasonló a helyzet. Azaz sokan az e munkakörben dolgozók közül arra panaszkodnak, hogy a fizetésük harmadik éve nem emelkedett az árrobbanás ellenére sem. Egy ügyészségi dolgozó kétségbeejtő állapotokat festett le a 24.hu-nak, mondván, képtelenek megélni a fizetésükből. A legfőbb ügyészség elismeri a problémát, állításuk szerint ugyanakkor folyamatos tárgyalásban vannak a kormányzattal az ügyészi illetmények emelése érdekében. Fizetésemelés helyett azonban eddig csak egyszeri szociális juttatásokra és kompenzációra futotta. 

Márpedig így a korábban jól kereső bírósági-ügyészségi dolgozók most a szakmunkás bérminimumot kapják, vagy 20–40 ezer forinttal többet. 

„Ez az átlag, és nincs tovább. Nem éri el a nettó bérünk a 300 ezer forintot sem, csak az irodavezetőké több” – fakadt ki a lapnak egy neve elhallgatását kérő ügyészségi alkalmazott, aki szerint hónapok óta csak hitegetik őket a béremeléssel. Hozzátette, a túlóra kérdése szintén problémás. „Nem köteleznek túlórára, de a rád bízott feladatokat nem tudod nyolc órában elvégezni, így hát túlórázol. A túlórát azonban nem fizetik ki az ügyészségen, így abban reménykedhetsz, hogy az év végén csurran-cseppen valami morzsajutalom” – panaszkodott. 

A lap forrása arról is beszélt, hogy akkora az elkeseredés az ügyészségi alkalmazottak körében, hogy hiába kaptak szeptemberben bruttó 500 ezer forintos bérkompenzációt, ez csak tovább rombolta a morált, mivel nemcsak az alacsony keresetűek, hanem a milliós fizetésű ügyészek és vezetők is kaptak, amit a mezei dolgozók méltánytalannak éreztek. Ahogy a júniusban kapott 340 ezer forintos bérkompenzáció is jól hangzik, de azt csak a korábbi 300 ezer forintos ruhapénz átnevezésének tartják, amit az idén megszüntettek, vagyis a kompenzáció csak nettó 26 ezer forintot jelentett pluszban. 

A Legfőbb Ügyészség is tud a problémáról

A 24.hu megkereste az ügyben a Legfőbb Ügyészséget, ahol elismerték az ügyészségi dolgozók problémáit, és jelezték, hogy tárgyalnak a kormánnyal. 

„A Legfőbb Ügyészség vezetése – az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve – mindent elkövet a 2022-ig több lépésben, a bírósági dolgozókkal azonos mértékben rendezett ügyészségi illetmények emelése érdekében. A bírói és az ügyészi illetményalap azonos mértékben van megállapítva, így a bírósági dolgozókhoz hasonlóan az ügyészség munkatársait is sújtja az illetmények inflálódása. Mindez különösen érzékenyen érinti a nem ügyészi állományt. A probléma súlyát érzékelve a Legfőbb Ügyészség vezetése folyamatos tárgyalásban van a kormányzattal az ügyészségi illetmények emelése érdekében”

– írta a 24.hu-nak a Legfőbb Ügyészség, hozzátéve: „addig is, amíg e kérdésben tartós megoldás nem születik, tavaly és az idei évben is több alkalommal kaptak a kollégák bérkompenzációt.” Végül hozzátették, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez nem pótolja az átfogó és egységes bérrendezést, amelynek eléréséért a Legfőbb Ügyészség vezetése továbbra is mindent meg fog tenni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: JEFF PACHOUD / AFP)