A NER-ben semmi sem lehetetlen: nulla munkáért jár milliós fizetés az MCC néhány oktatójának

A Mathias Corvinus Collegium több olyan munkatársat is foglalkoztat, akiknek gyakorlatilag nulla munkáért milliós fizetés jár. A díszes névsorra a Direkt36 derített fényt.

2024. szeptember 11., 14:02

Szerző:

Több olyan oktatót is foglalkoztat a Mathias Corvinus Collegium (MCC), akik alig látható tevékenység mellett visznek haza milliós fizetéseket – írta meg a Direkt36

Koltay András markát félállásban üti milliós fizetés

A lap szerint az egyik ilyen oktató Koltay András, a Szólásszabadság Műhely vezetője. Ő főállásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, aki emellett két egyetemen is tanít, illetve kuratóriumi tag egy parlament által létrehozott alapítványban. Az MCC-ben félállásban látja el műhelyvezetői feladatait. Ám mivel a 2023-as belső nyilvántartás alapján senki sem dolgozott rajta kívül a műhelyben, a szervezet valószínűleg teljes egészében rá fordította évi 12 millió forintos bérköltségét.

Koltay András a lapnak nem árulta el, mit csinált pontosan ezért a fizetését, ezért ez ügyben csak a műhely beszámolójára lehet hagyatkozni, miszerint Koltay 32 rendezvényen adott elő, ezek közül 2 volt MCC-szervezésű. Emellett konferenciáik, kurzusaik és publikációik voltak, ezekről azonban nem közöltek részleteket. A Direkt36 MCC-s forrásai semmilyen jelentős oktatási tevékenységet sem tudnak Koltayhoz kötni, többen azon is meglepődtek, hogy köze van az intézményhez.

Köbli Norbertnek milliós fizetés jár egy forgatókönyv fejlesztéséért

Az oknyomozó portál szerint hasonlóan homályos az MCC filmes oktatásért felelős Story Lab elnevezésű műhelyét vezető Köbli Norbert forgatókönyvíró tevékenysége is. A műhely bruttó 48 millió forintot költött 2023-ban bérekre, egyedüli foglalkoztatottja Köbli Norbert volt. Az álomfizetésért Köbli kurzusokat tartott, MCC-s rendezvényeken vett részt és „tanári jelenlétet” biztosított a Médiaiskola „nyári bevonótáborában”. 

Az MCC sajtóosztálya ezt annyival egészítette ki, hogy Köbli „jelenleg egy izgalmas, nagyszabású forgatókönyvet fejleszt az MCC megbízásából, amelynek részleteiről a közeljövőben a nyilvánosság előtt is beszámolunk”.

Kiss Rajmund milliókért mutogatja magát

A Direkt36 megemlíti még cikkében Kiss Rajmund, a Diplomáciai Műhely vezetőjének nevét is, aki saját bevallása szerint nem tisztán tudományos munkát végez a milliós fizetéséért. Azaz Kiss mukája „nem elsősorban tudományos jellegű és célú kommunikáció, de az idei évben több mint 500 médiamegjelenésem volt, címlapos riportokból több mint 200 élő tévéfelvételig nyolc különböző országos médiumban”. Utóbbi alatt Kiss Rajmund valószínűleg az M1-es, ATV-s, Hír TV-s és Hit rádiós szerepléseit értette. A műhelyének bérköltsége egyébként 36,3 millió forint volt 2023-ban, ennek nagyobbik részét a műhelyvezető kaphatta, mellette ugyanis csak egy félállású kutatótanárt foglalkoztatott a műhely. 

(Kiemelt képünkön a Mathias Corvinus Collegium logója. Forrás: Mathias Corvinus Collegium hivatalos Facebook oldala)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.