1,4 milliárdért alakítanak át az MCC-nek egy kétmilliárdért felújított épületet

Az új építőipari üdvöske, a Sárkány Márk vezette Build IT Mérnökiroda Zrt. nyerte el a tendert.

2023. december 12., 20:37

Szerző:

Három éve befejezetlenül áll az egykori Bartók Művelődési Ház Szegeden, ahová az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolását végző Nemzeti Tudósképző Akadémia kollégiuma szeretett volna beköltözni, ám pénzhiány miatt a kétmilliárdos beruházás torzó maradt. Most további 1,4 milliárdból az épületben oktatási központot hozhat létre a fideszes káderképzőnek is nevezett, magát tehetséggondozó intézményként meghatározó Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) – írja az Átlátszó.

Az Átlátszó úgy tudja, az MCC most hirdetett eredményt az épület felújítására kiírt közbeszerzésen. Az Orbán Balázs – Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója – vezette szervezet által kiírt tendert 1,4 milliárd forintos ajánlattal a Build IT Mérnökiroda Zrt. nyerte el. A cég tulajdonosa az Opten adatbázisa szerint Sárkány Márk. A kft. az elmúlt néhány évben igencsak megtáltosodott: 2021-ben 3,1 milliárd, 2022-ben 7,4 milliárd, 2023-ban pedig 6,6 milliárd forint bevételt ért el. Az MCC projektben a Build It Zrt. alvállalkozója lesz a West Hungária Bau Kft., amelynek többségi tulajdonosa a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt üzlettársa, Paár Attila. Nem ez lesz első alkalom, hogy a páros együtt fog dolgozni, a Tisza-kastély felújítását is közösen végzik.

A lap szeirnt közbeszerzési kiírásból az is kiderül, hogy mi mindent módosítanak. Többek között a főlépcső két oldalán található „Nobel-díjas apartmant” átalakítják reprezentatív tanteremmé. Továbbá a tetőtérben a kollégiumi szobák helyett tantermek lesznek.

(Kiemelt képünk: MCC Forrás: MCC Facebook oldala)