A NER bevásárolta magát Spanyolországba

Ezúttal Tiborcz István üzlettársa, a szintén NER-közeli Jellinek Dániel cége vett egy hatalmas bevásárlóközpontot Európában.

2024. augusztus 12., 10:03

Szerző:

Üzletközpontot vásárolt a 130 ezer lakosú kasztíliai Leónban az Indotek – írja a cég közleménye nyomán az MTI. Az Indotek annak a Jellinek Dánielnek az érdekeltsége, aki üzlettársa Tibocz Istvánnak is, így a NER baráti körének is tagja. Az eddig az amerikai Blackstone Inc. alapkezelő vállalat által birtokolt Espacio León bevásárlóközpontot csaknem 50 millió euróért vették meg, átszámolva ez nagyjából 20 milliárd forintnak felel meg – ezt már a 444.hu írta meg.

Az Indotek közleménye szerint a 2004-ben átadott, majd 2018-ban korszerűsített és felújított Espacio León évi 4,1 millió látogatót vonz, 112 üzlethelyisége, 36 914 négyzetméter bérbe adható területe van. A közlemény szerint 1600 szobás spanyol tengerparti szállodaportfóliója mellett az Indotek Group spanyol érdekeltségei között kereskedelmi park, számos szupermarket, ipari ingatlanok találhatók, valamint a vállalat tavaly két plázát vásárolt Valenciában és Barcelonában.

Nem ez az első ügyletük

Az Indotek annak a Jellinek Dánielnek az érdekeltsége, aki üzlettársa Tibocz Istvánnak, a Hotel Gellért, Sofitel, a volt Svábhegyi Nagyszálló épülete, valamint egy hatalmas belgrádi ingatlanportfólió is Jellinektől került Tiborczék érdekeltségébe. Tavaly a magyarországi Auchannak vette meg csaknem a felét.

A 444.hu szerint Jellineknek nemcsak a Tibocz-kapcsolat mutatja a NER-es beágyazottságát, hanem például az is, hogy a XI. kerületi hatalmas lakópark-építését a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, és ezzel kizárta azt, hogy a helyi, ellenzéki vezetésű önkormányzat beleszólhasson az ügybe.

Mit megírtuk, Jellinek Dániel Indotek-csoportja 47 százalékot vásárolt a francia Auchan hazai hipermarket-üzletében és 100 százalékot az úgynevezett korzó-üzletben,vagyis az Auchan pénztárán kívül eső bérleményekben.

Az Auchan olyan, mint egy társasház

Több mint két éve jelentették be a felek, hogy a Jellinek Dániel tulajdonolta Indotek-csoport beszáll az Auchan hipermarket-hálózatba. 

„Az Auchan olyan, mint egy társasház, aminek két albetétje van. Az egyik maga az élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó Auchan, a másik a hipermarket épületében lévő »korzó«, ahol különböző egyéb üzletek működnek, tehát ahol ingatlan-hasznosításra van lehetőség”

– magyarázta a Telexnek Jellinek Dániel. Mindenesetre abból is profitál a cég, hogy odavonzza a vevőket, ami másoknak is jó értékesítési lehetőséget kínál.

Egy éve pedig arról írtunk, hogy házkutatást tartott a NAV a Tiborcz István üzleti köréhez tartozó milliárdos „számlagyáros” vállalkozónál. A gyanú szerint 19 milliárd forint áfát csalt el Jellinek Dániel milliárdos üzletember érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata. Az Indotek Csoport akkor azt közölte a 24.hu-val, hogy

„a vizsgálat nyomán a Wind-Ip 21 Kft. által kiállított számlákat a könyvelési rendszerünkből töröltük, a kapcsolódó, levont adókat kamataival megfizettük, így sem az államot, sem a költségvetést nem érte kár.” 

Hozzátették, hogy ugyan az ügyvezető gyanúsított az eljárásban, tekintettel arra, hogy az adót annak kamataival együtt az eljárás megkezdése előtt önellenőrzéssel megfizették, bíznak az eljárás megszüntetésében.