Felvásárolná a fél hegyet egy milliárdos Badacsonytomajban

Levelet kaptak a Badacsonytomajhoz tartozó egyik szőlődűlő ingatlantulajdonosai, hogy az állami vagyonkezelő több közút magánkézbe adását készíti elő. Jellinek Dániel milliárdos üzletember elismerte, hogy ő kezdeményezte a privatizációt, de neki nem áll szándékában a közutak megvétele, csak a hozzájuk kapcsolódó út menti területeké. A Magyar Nemzet Vagyonkezelő (MNV) azonban eladná a három szóban forgó közút Jellinek birtokával határos szakaszait, ezzel gyakorlatilag elvágva több helyi telek tulajdonosát saját ingatlanjuk megközelítésétől.

2023. április 11., 14:25

Szerző:

Egy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től érkezett hivatalos levél okozott kellemetlen meglepetést több badacsonytomaji szőlősgazdának és üdülőtulajdonosnak az elmúlt napokban. Az egyoldalas értesítő arról tájékoztatta a Gulács hegy déli lejtőjén fekvő Csángó-dűlő néhány ingatlantulajdonosát, hogy a vagyonkezelő tervbe vette három, eddig állami tulajdonban lévő út magánkézbe adását – írja a 24.hu

A külön helyrajzi számon nyilvántartott útszakaszok éppen a milliárdos ingatlanvállalkozó, Jellinek Dániel családi birtokát veszik körbe, csakhogy sokak számára ezek a részben szilárd burkolatú, részben burkolat nélküli dűlőutak jelentik az egyetlen lehetőséget, hogy gépjárművel megközelítsék saját ingatlanjaikat. 

A lap megkereste az MNV-t és Jellinek Dánielt. Előbbi elzárkózott a válaszadás lehetősége elől, a milliárdos azonban elismerte: ő kérvényezte az eladást, az azonban nem állt szándékában, hogy magukat az utakat is megvegye. Mint mondta, nem a teljes ingatlanokra, hanem az azokhoz tartozó út menti területekre jelentkezett be az állami cégnél.

Jellinek az elmúlt időszakban borászattá és hozzá kapcsolódva üdülőépületté fejlesztette a Csángó-pince néven ismert, több mint száz éve létrehozott pincészetet. A Badacsonytomaj külterületéhez tartozó pincét az Eszterházyak építtették az 1900-as évek elején az arisztokrata család borászatához, a földalatti pincerendszer és a felszíni épület állapota azonban a második világháború utáni államosítás óta fokozatosan leromlott, pusztulásra volt ítélve – írja az ügylet hátteréről a lap. Mint emlékeztetnek rá: Jellinek – aki jelenleg az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának számít – még 2016-ban vásárolta meg az ingatlant Szeremley Huba borász-üzletember örököseitől. A milliárdos több földterületet is felvásárolt, hogy megnövelje az ingatlanegyüttes körüli birtokot miközben jelentős beruházásokat eszközölt az egyre nagyobb birtokon. Amint a lapnak elárulta:

„Ezek a jelenleg útként nyilvántartott elhanyagolt területrészek már az egykori Eszterházy-pincészet, majd később a termelőszövetkezet borászatának idejében is a belső épületek, valamint a telkek használatát biztosították. A tervezett tranzakcióval helyre szeretnénk állítani a telkek korábban létező teljességét és az általunk időközben tájazonosan felújított épület használhatóságát.” 

A milliárdos szerint a vásárlás nem érintené az utak nyomvonalait és azok közlekedési célú használhatóságát.

(Kiemelt képünk: A Badacsony (b) és a Gulács tanúhegyek (j) a ködös Balaton mögött Fonyódról fényképezve 2022. október 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt)