Ismét bevásárolt a NER: ezúttal reklámcéget vett bagóért

A NER-közeli magántőkealap vásárlásának részletei most derültek ki.

2024. augusztus 23., 11:40

Szerző:

A tízmilliárdos forgalmú Atmedia többségi tulajdonrészét vásárolta meg a NER-közeli Mészáros Lőrinc magántőkealapja mindössze másfél millió forintért – írta meg a g7.hu.

Tavaly megírtuk, hogy a Mészáros Csoporthoz tartozó Status MPE Magántőkealap egyedüli irányítást szerez az Atmedia és leányvállalatai felett, amely cég többek között a közmédia reklámfelületeiért felel. Az összefonódással immáron egyedüliként Mészáros Lőrinc rendelkezik a közmédia hirdetései felett.

A G7.hu a vásárló cég beszámolóját böngészve most azt is kiszúrta, hogy pontosan mennyiért:

az Atmédia harmadát 600 millióért, a maradék körülbelül kétharmadnyi tulajdonnal bíró Visus Investet pedig 1,6 millió forintért vásárolták meg.

Az Atmedia a televíziós piacon a legnagyobb Magyarországon

Mintegy 50 csatornával állnak kapcsolatban, egyebek mellett ők értékesítik a TV2-csoport, a közmédia, a Hír TV és az ATV hirdetései felületeit is. A vállalat éves árbevétele már jó ideje meghaladja a 40 milliárd forintot, nyeresége pedig rendre 1-1,5 milliárd forint között alakul évente.

Az Atmedia már korábban is részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, de más kormányközeli üzletemberek is jelen voltak a cégben. Tombor András 2016-ban vette meg a céget, ekkor került a kormány közelébe. Ezután egyrészt a felcsúti milliárdos magántőkealapja, másrészt a vele jó kapcsolatot ápoló Vida József és üzlettársai álltak a cég mögött.

A G7 szerint az Atmedia jóval sikeresebb lett, miután kormányközeli vállalkozók tűntek fel körülötte, az elmúlt két évben a cég bevételei jelentősen emelkedtek.

Durva értékaránytalanság a részletekben

A lap szerint a megelőző öt év átlagos nyeresége és a hasonló cégek tavalyi árazása alapján becslésünk szerint az Atmedia piaci értéke 14 milliárd forint körül lehetett az üzlet megkötésekor. De nem csak a mi becslésünk szerint: szinte hajszálpontosan ugyanerre jutott a Mészáros-csoport is. Tehát a Mészáros-csoport alig több mint 600 millió forintért megvette egy olyan cég kétharmadát, amely a számításaik szerint is 14 milliárd forintot forintot ér. De ha megnézzük a részleteket, akkor kiderült, hogy valóban nagyon nyomott áron vásárolták meg az üzletrészt. A közvetlen Atmedia-részesedést ugyanis nagyjából nyolcadáron vásárolta a felcsúti milliárdos, a közvetett részesedés esetében azonban

1,6 millió forintért vettek meg egy saját becslésük szerint is 4,7 milliárd forintot érő üzletrészt.

 

A G7 érdeklődött a tranzakció részleteiről a Mészáros-csoportnál, de nem kaptak eddig választ, ahogy az ügylet másik résztvevője, a vállalati részesedéseket áron alul értékesítő cég hivatalos emailcíméről pedig hibaüzenetet kaptak csak, megkereséseikre nem érkezett válasz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels)