Szűkülnek Mészáros Lőrinc lehetőségei

Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc úgy döntött, hogy megszabadul néhány üzleti tevékenységtől.

2024. augusztus 13., 11:04

Szerző:

Mészáros Lőrinc optimalizál. Cége, az Opus Global igazgatótanácsának javaslata szerint törölnék a tevékenységi körök közül például a konyhabútor-gyártást, az üzemanyag ügynöki nagykereskedelmét, a gyógyászati termék nagykereskedelmét és a televízióműsor-gyártást - derül ki az igazgatótanács a következő közgyűlésre kiadott részvényesi tájékoztatójából, amelyet a vg.hu szúrt ki.

Mészáros Lőrinc a film- és videógyártásról is lemond

Az Opus fő tevékenységi köre a vagyonkezelés, mellette pedig számos egyéb tevékenység található, melyeket a vállalat ténylegesen nem végez. Az igazgatótanács javaslata szerint törölnék ezeket, például kihúznák a konyhabútorgyártást, az alapanyag, üzemanyag ügynöki nagykereskedelmét, a gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelmét, a raktározás, tárolást, a film-, videó-, televízióműsor-gyártást, az ingatlanügynöki tevékenységet és piac- és közvélemény-kutatást. A fentiekről szeptember 5-én döntenek.

Azért nem tűnik el az üzleti életből

Az Opus Global egyéb tevékenységei a következőkre szűkülnének:

  • Saját tulajdonú ingatlan adásvétele
  • Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése
  • Ingatlankezelés
  • Számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység
  • Üzletvezetés
  • Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás
  • M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
  • Építményüzemeltetés
  • Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése
  • M.n.s. egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás

Korábban írtunk arról, hogy két metróvonalra való pénz landolt nemrég a magántőke-alapokba, köztük Mészáros Lőrinc Opus Globalba is. Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. – nyolc magántőkealap (Konzum PE, Global Alfa, Metis, Metis 2, Status Energy, Opus Bridge, Danube, Opus New Way), illetve Takarék Zártkörű Befektetési Alap és OPUS TM-1 Ingatlan Befektetési Alap, melyek nettó eszközértéke a 2023-as beszámoló alapján: 600 milliárd forint.

Mint megírtuk, Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere az Indexnek mesélt arról, hogy barátság fűzi Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ami a bizalmon alapszik, mivel mind a ketten külön utakon járnak. Nem egyszerű összehozni vele egy találkozót, mert mindkettejüknek rengeteg elfoglaltsága van. „A mi kapcsolatunk barátság, ami a bizalmon alapszik, de külön úton járunk, hiszen a miniszterelnök úr 1989 óta politikus, én pedig 1992 óta vagyok vállalkozó. Ebben tettem egy kis kitérőt, hisz 2011-től majdnem két cikluson át polgármester voltam Felcsúton, igaz, a gazdasági tevékenységemet akkor sem adtam fel, amikor szolgáltam a településemet.