400 focipálya méretűre dagadt a hatvanpusztai Orbán-Mészáros-Tiborcz birtok

Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.

2024. március 15., 16:56

Szerző:

Eddig nem készült részletes leltár a Hatvanpuszta környéki földek tulajdonosi hátteréről, most lekértük a nagyobb földek tulajdoni lapját a hatvanpusztai birtoktól az alcsútdobozi golfklub bejáratáig, így derült ki, hogy szinte minden föld Orbán Viktor apjáé vagy a Mészáros családé arrafelé – írta a Partizán a legutóbbi hírlevelében. Összesen 277 hektárról, vagyis 2,7 millió négyzetméterről van szó, ami nagyobb, mint az V., a VI. vagy a VII. kerület Budapesten. Orbán Győző és Mészáros Lőrinc mellett jutott föld Mészáros két gyerekének és két kiskorú unokájának is.

A majorság nagyjából 10 milliárd forintba kerülhetett, a birtokon helyet kap egy könyvtár, de lesz elmélkedősétány, lift, mélygarázs, kápolna és üvegház is a több ezer négyzetméternyi lakóterület mellett.

Orbánék viszont nemcsak Hatvanpusztát szerezték meg, 2019-ben a szomszédos, impozáns golfklub területe is az övék lett. Egy hete pedig az RTL azt is megírta, Orbán Győző újabb földvásárlásokat tervez a környéken – írta hírlevelében a Partizán. A legnagyobb birtokos Mészáros Lőrinc a maga 106 hektárnyi területével, őt követi Orbán Győző 89 hektárral, Mészáros fiának 49 hektár földje van, lányának 9 hektár. Mészáros Ágnes akkor 4 éves kisfia 2016-ban 22 hektárnyi földet kapott a nagypapjától, Mészáros Beatrix akkor 1 éves kislánya pedig 2021-ben 0,3 hektárnyit az édesanyjától.

Egy bizonyos Halmi Tamás fél hektárt birtokol a környéken, ő Mészáros Lőrinc egyik legközelebbi bizalmasa. Halmi korábban különböző Mészáros-cégekben vitt menedzseri posztokat, de egy ideje a „saját lábára állt”, és ma már egy – közbeszerzésekkel megtámogatott – milliárdos cég egyedüli tulajdonosa.

A szomszédos golfklubot is Orbán Viktor apja vásárolta fel, legalábbis a tulajdoni lap szerint. A terület ma Orbán Győzőé, magát a klubot pedig a Máriavölgy Zrt. viszi. Ez utóbbi részben Mészáros Lőrincé, részben Orbán Viktor vejéé, Tiborcz Istváné.

Van itt tehát minden: nagypapa, lány, apa, vej, unoka. Egyvalaki hiányzik csak: Orbán Viktor, akinek hivatalosan semmije sincs errefelé. Csak mindenki másnak, aki őt körbeveszi

– jegyzi meg a Partizán hírlevele.

A miniszterelnök épp ezzel szokta elhárítani a Hatvanpusztára vonatkozó kérdéseket is. Amikor 2021-ben megkérdezték a parlamentben, hogy miből telik neki és a családjának „kacsalábon forgó kastély” építésére, azt válaszolta: „nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba”.

(Kiemelt kép: a hatvanpusztai Orbán-birtok. Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldal)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.