Közpénzégetés Orbán módra: milliárdokkal drágábban vásárolt NER-es irodaházakat az állam

A magyar kormány 600 milliárd forintért, azaz a valódi piaci értéknél 40 százalékkal drágábban vásárolhatott irodaházakat a köreihez tartozó üzletemberektől.

2024. augusztus 21., 10:13

Szerző:

A piaci árnál akár 40 százalékkal is drágábban, 600 milliárd forintért vehetett irodaházakat a magyar állam a Garancsi Istvánhoz és a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti köröktől – hangzott el az RTL Híradóban. A Transparency Magyarország által kiperelt iratokból kiderült, a szerződéses kivásárlások kapcsán nem tudható, hogy történt-e ingatlan értékbecslés, volt-e igényfelmérés és költség-haszon felmérés. 

 A Válasz Online ezt pótolván ingatlanpiaci szakértőkkel becsültette fel az ingatlanok piaci árát. Ebből kiderült:

  • a Bosnyák téri piacon épülő ingatlanokért az állam 244 milliárd forintot fizet, de az mindössze 170-175 milliárd forintot érhet; 
  • a Dürer Parknál lévő irodaházak a 100 milliárdos vételárnak pedig alig több mint a felét, 50-60 milliárd forintot érhetnek; 
  • a Kopaszi-gátnál épülő hat irodaházat az állam 255 milliárd forintért vásárolta meg, de azoknak valódi értéke 185-190 milliárd forint lehet a valóságban.

Egy normálisan működő jogállamban vagy demokráciában a hatóságoknak hivatalból kellene eljárniuk azt megvizsgálva, hogy ez nem tekinthető-e hűtlen kezelésnek, hiszen 600 milliárdot költeni arra, amire elég lenne 450 milliárd is, és akkor ha egyáltalán szükséges és indokolt ez a beruházás, az akkor is legalább 150 milliárdos kárt okoz az adófizetőknek.

Érdekesség, hogy az nem derült ki a Transparency Magyarország által kiperelt iratokból, hogy mi alapján állapították meg az árakat, és ezt a kormány sem igyekezett tisztázni. 

Feljelentés a túlárazott irodaházak megvásárlása kapcsán

„Lakhatási válság közepén a kormány tengernyi irodaházat vásárol önmagának. Miközben az a fiatal, akinek ha nem tudnak segíteni a szülei, annak esélye sincs saját lakásba költözni, a kormány magára költi a pénz” – reagált bejegyzésében a túlárazott irodaházak megvásárlásának ügyére Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A volt miniszterelnök kifejtette, abból az összegből, amennyiért most a kormány irodákat vásárol, 15 ezer lakást lehetne megépíteni. Hozzátette, szerinte 

egyenesen arcpirító, mi több, köztörvényes bűncselekmény az, hogy a kormányfő családi, baráti köreihez tartozó befektetőktől a piaci árnál sokkal magasabban vásárolnak, csak, hogy jól járjanak a fiúk, mert még mindig nem elég.

„15 ezer család élete az egyik oldalon, a kormány lopási szándéka a másikon. Melyik fontosabb? Sokezer család élete áll szemben a kormányfő köreiknek harácsolási vágyával.” – írta. Végül kijelentette: disznóság, embertelenség, hűtlen kezelés, amit a kormány csinál, ez utóbbi miatt pedig a párt feljelentést tesz.

(Kiemelt képünkön a Dürer irodaház. Forrás: Google)