Dürer Park: szép csendben már el is vert a kormány 80 milliárd forintot

A kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait. A Városliget mellett felhúzott hatalmas épületeket a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég állományával töltik fel. Ez azonban nem az egyetlen ilyen beruházás a környéken.

2024. május 29., 10:27

Szerző:

A 24.hu információi szerint az ingatlanügylet előkészületei a nyilvánosság kizárásával zajlanak 2022 óta, jóllehet az állam 80 milliárd forintot már ki is fizetett a beruházónak. A teljes vételár 120 milliárd forint lehet. Ez a második olyan nagy magánberuházás Zuglóban, melybe beszáll az állam: a Dürer Park mellett a Bayer Bosnyák téri építkezésébe 244 milliárd forintot pumpáltak utólag a költségvetésből.

A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market és a Tiborcz István-közeli Főnix Magántőkealap által jegyzett cég két hatalmas irodaházat építtetett az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca által közrezárt 3,7 hektáros területre.

A  lap úgy tudja, több állami szervezet előre leadott megrendeléseinek és igényeinek megfelelően alakítják ki a komplexum irodáit, ami nem is csoda: az állam teljes egészében megvásárolja mindkét irodaházat.

Erről az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) még 2022-ben kötött előzetes megállapodást a Dürer Befektetési Kft.-vel. Az egyezséget a kormány egyik nem nyilvános határozatára alapozták, melyben eldöntötték, hogy 110 milliárd forintos keretet biztosítanak a majdani ingatlan megvásárlására azzal a céllal, hogy „korszerű irodakomplexumokban helyezzék el az állami szervezeteket”.

Nagy Mártonék költözhetnek a Dürer Park-ba

A 24.hu szerint a Városliget melletti irodaház előnyeit a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozói élvezhetik majd. A tárca mellé költözhet az előkészítést végző MNV és a Magyar Fejlesztési Bank is. A kormány bankjának a Parlamenthez közeli központját egyébként tavaly év végén már megpróbálták elárverezni. A felsoroltakon kívül további 11 állami szerv és pénzintézet kaphat helyet Zuglóban.

A 2022-ben létrejött előzetes megállapodásban 100 milliárd forintos árat határoztak meg a teljes épületegyüttesre, ám a lap szerint a beruházó az inflációra hivatkozva a múlt hónapban kezdeményezte, hogy a megállapodásban meghatározott vételárat emeljék 120 milliárd forintra.

Ezt a kormánynak még jóvá kell hagynia. Ha megteszi, akkor nagyjából a luxuslakásokra jellemző, négyzetméterenkénti 2 millió forintra jön ki a költség.

A Dürer Park-beruházás sok tekintetben mutat párhuzamot a Bosnyák téri megaprojekttel. A Balázs Attila nevével fémjelezett Bayer Construct építkezéséről már korábban kiderült, hogy megveszi az állam: a Dürernél nagyobb alapterületű komplexum irodáiért 244 milliárd forintot fizet a költségvetés. Hasonlóság az is, hogy az állami bevásárlást ott sem hozták nyilvánosságra, azért derült rá fény, mert Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az MNV honlapján rábukkant a szerződésre.

A kormányzati szervek költözködésébe burkolt nagy ingatlanbizniszt teljes egészében az adófizetők pénzéből finanszírozzák a Bosnyák téri és a Dürer-irodaházak kormányzati megvásárlása együtt már 364 milliárd forintba fáj – írja a lap.

(Fotó: Google)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.