Baranyi Krisztina befenyegette Karácsonyt Garancsi reklámbiznisze miatt

A főváros tulajdonában álló reklámfelületek értékesítését a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva hosszabbította meg Orbán Viktor. Baranyi Krisztina szerint ezzel a kormány egy polgári szerződést vesz semmibe, a főpolgármester pedig a NER-nek „fekszik be”, ha beleegyezik.

2023. június 10., 11:12

Szerző:

Orbán Viktor, május 31-én éjjel, nagyjából egy órával a szerződés lejárta előtt a háborús vészhelyzetre hivatkozva meghosszabbította Garancsi István cégének, az ESMA Zrt-nek a fővárossal kötött reklámszerződését. Mindezt a szomszédban zajló gyilkos háborúval indokolta.

Mint ismert, a fővárosi reklámfelületekből az úgynevezett „elefántfüles” hirdetéseket Pintér Sándor volt államtitkára, Tasnádi László és Garancsi István kapta meg. A főváros évente legkevesebb 3–5 milliárd forint bevételt is termelhetne a közterületi hirdetésekből, amelybe a lámpaoszlopok mellett a hirdetőoszlopok és az utcabútorok hasznosítása is beletartozik.

A 444.hu emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés május 24-én tárgyalta az ügyet, ahol Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és a DK polgármesterei igyekeztek megakadályozni, hogy újabb öt évre Garancsiék kezébe kerüljenek a plakáthelyek. Erre jött Orbán Viktor válasza.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a fővárosban előre sejtették, hogy ha nem adják át maguktól a saját (illetve fővárosi cégek) tulajdonában álló oszlopok bérleti jogát, akkor a kormány egyszerűen elveszi azokat. Kiss szerint két lehetőségük maradt. Az egyik, hogy a pályázatot újra napirendre tűzi a Közgyűlés, és a szerződést valahogy áttolják minősített többséggel a saját kondíciók szerint.

Ennek értelmében Garancsiék vihetik a reklámhelyeket, de emelnek a korábbi árakon és kikötik, hogy az oszlopokon nem lóghatnak politikai hirdetések. A másik lehetőség, hogy minden marad a régiben, tehát az ESMA alacsony áron kénye-kedve szerint plakátolhatja teli politikai hirdetésekkel a főváros útjait.

Baranyi Krisztina figyelmeztetett, hogy polgári szerződésbe nyúlna bele a kormány. A megállapodás egy magáncég és a főváros között jött létre. Itt a kormánynak nincs semmi keresnivalója, ezek az oszlopok és a rajtuk lévő reklámfelületek a főváros és főváros cégeinek tulajdonai. Álláspontja szerint a Főváros ezekkel azt tesz, amit akar, ha úgy gondolja, akkor le is szerelheti az oszlop-reklámokat. A Fővárosnak az alkotmánybírósághoz kell fordulnia és minden jogi és politikai eszközt be kell vetnie, hogy ne vehessék el ezeket a reklámfelületeket Budapesttől.

Baranyi Krisztina úgy véli, hogy a Kiss Ambrus által emlegetett két opció egyike sem elfogadható. Mindkettő felelőtlen vagyongazdálkodást jelent, és azt, hogy a városvezetés befekszik a NER-nek – idézi a 444.hu.

(Kiemelt kép: Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely a Bakáts tér felújítását tekinti meg 2021. november 18-án. Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)