Több munkáért kevesebb fizetés: meglopja a kirendelt bírókat az állam?

Bár évente több száz bírót rendelnek ki magasabb szintű bíróságokhoz dolgozni, a tisztséghez járó fizetés mégsem jár nekik. Így havonta legalább 100 ezer forintot veszítenek.

2024. szeptember 4., 10:58

Szerző:

Az eredeti, alacsonyabb beosztásuk után kapják a fizetésüket a magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bírók – hívta fel a 24.hu figyelmét egy évek óta az egyik törvényszéken ítélkező járásbírósági bíró. Szerinte nem elég, hogy már harmadik éve nem emelkedett a bírók és a bíróságon dolgozó alkalmazottak fizetése, még azt sem kapják meg, ami elméletileg járna. 

A lap által megszólaltatott bírót például több mint hat éve rendelték ki az egyik vidéki járásbíróságtól egy szinttel feljebb, a törvényszékre ítélkezni, ám azóta is a járásbírói illetményét kapja. Ez pedig havonta 113 300 forinttal kevesebb fizetést jelent, ami többgyerekes szülőként komoly érvágás számára, de az igazságtalanság is zavarja. 

Mindenki másnak igen, a bíróknak nem jár magasabb fizetés 

A 24.hu cikkében felidézi, a bírák jogállásáról szóló törvény nem rögzíti, hogy magasabb szintre való kirendelés esetén a magasabb fizetés jár. Ezzel szemben – miközben a bírói és az ügyészi jogviszony ezt leszámítva hasonlóan szabályozott – az ügyészekre vonatkozó jogszabályban az szerepel: magasabb szintű ügyészségre történő kirendelés esetében az ügyész a kirendelés helyének megfelelő beosztási pótlékra jogosult. 

Ám hogy a kirendelt bírók hátában tovább forogjon a kés: a köztisztviselőknél és a közalkalmazottaknál – a rendőröknél, a katonáknál, az egészségügyi dolgozóknál és a pedagógusoknál – is automatikusan a magasabb bér jár, ha átirányítják, átvezénylik őket más, magasabb munkabérrel járó munkakörbe.

A 24.hu cikke szerint ráadásul erről a munka törvénykönyve is egyértelműen fogalmaz, vagyis ha a munkavállalókat átmenetileg más munkakörben, munkahelyen foglalkoztatják, akkor ők is jogosultak a magasabb fizetésre.

A fennálló probléma kapcsán egyébként a portálnak nyilatkozó bíró megkereste az Országos Bírósági Hivatalt (OBH), kérve, hogy 2010-ig visszamenően fizessék ki az elvben neki járó törvényszéki bér, valamint a most kapott járásbírósági beosztás után járó fizetés különbözetét és annak kamatait, ami 6 millió forintot jelentene. Ezt azonban az OBH elutasította, mondván, hogy nincs kifejezett jogszabályi rendelkezés arról, hogy a magasabb beosztás után kell fizetni a kirendelt bíróknak. 

A bíró azonban ebbe a válaszba nem nyugodott bele, mert szerinte az alkotmányos alapjogai sérültek, így megkereste az alapvető jogok biztosát, aki azonban közel fél éve nem reagált érdemben az ügyére. 

A kirendelés célja nem a magasabb fizetés, hanem a fejlődés

A 24.hu megkereste az ügyben az igazságügyi tárcát, hogy foglalkoznak-e a problémával, terveznek-e törvénymódosítást, de nem válaszoltak a július közepén elküldött kérdésekre. Az OBH ugyanakkor megtette, válaszukban a következőket írták: 

„A bíróságokon folytatott jelenlegi gyakorlat – mind a kirendelés, mind a díjazás tekintetében – a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvényben foglaltaknak megfelelő. A felvetett jogszabály-módosítási javaslatot az OBH elnöke megvizsgálja, és annak indokoltsága esetén élhet a jogalkotó felé a jogszabály-módosítás kezdeményezésének jogkörével. E körben a díjazás kérdésén túl több szempontot is szükséges vizsgálni, hiszen a kirendelés célja többek között a szakmai fejlődés elősegítése, mely a magasabb szintre kirendelt bíró számára lehetőséget biztosít a tudása gyarapítására is.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: marcinturosz / Pixabay)