Elkeserítő fizetések: közel kétmillióan dolgoznak éhbérért

Papíron a romániai átlagbér meghaladja az 1000 eurót (kb. 380 ezer forint), de a valóságban a fizetések ezzel köszönőviszonyban sincsenek. 

2024. szeptember 3., 11:30

Szerző:

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) közlése szerint a nettó átlagbér folyamatosan emelkedik Romániában, papíron jelenleg meghaladja az 1000 eurót (kb. 380 ezer forintot), a valóságban azonban közel 1,8 millió dolgozó ennél jócskán kevesebb fizetést kap – írja a Maszol.ro

Minimálbérért dolgoznak

Az ő fizetésük mindössze nettó 2600 lej, ami nagyjából 205 ezer forintnak felel meg. Egy kicsit szürreális egyébként, de még ez is meghaladja a magyar minimálbért, itthon ugyanis jelenleg a bruttó minimálbér 266800 forint, ami nettósítva 177000 forintot jelent. A fentebb említett 1,8 millió munkavállaló egyébként a romániai dolgozók 30 százalékát teszi ki. A Munkaügyi Igazgatóság nyilvántartása szerint júliusban 5,4 millió ember dolgozott teljes munkaidőben, ebből 1,1 millió embert mindössze a minimálbérért foglalkoztattak, ami legfeljebb 2400 lejnek, azaz 190 ezer forintnak felel meg (egyébként még ez is több, mint a magyar minimálbér). 

Nem valóság

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) megrendelésére készült tanulmányból kiderül, hogy júliusban a romániai munkavállalók mindössze 17,5 százaléka keresett több pénzt az INS által kiszámolt országos bruttó átlagbérnél – írja a portál. A tanulmány szerzői, Laura Brașoveanu és Radu Soviani közgazdászok azt mondják, a romániai dolgozók mintegy 80 százalékának az átlagbért elérése nem valóság, csupán csak egy vágy. 

Rengetegen dolgoznak éhbérért 

Romániában egyébként a munkavállalók csaknem 35 százaléka kiskeresetűnek minősül, az ő fizetésük nem éri el a bruttó átlagbér kétharmadát. Bár ez az arány valamivel csökkent az elmúlt időszakban, de még mindig több mint a duplája az uniós átlagnak. Romániában 20 dolgozóból 7 számít kiskeresetűnek, ez a szám az Európa Unióban átlagosan csak három. A legrosszabbul keresők általában a feldolgozóiparban, valamint a kiskereskedelemben tevékenykednek. 

Ez a helyzet itthon 

A KSH tájékoztatása szerint Magyarországon 2024 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 442 000 forint volt. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)