Pályakezdőként 750 ezer? Ezekben a munkakörökben nem lehetetlen

Nem minden pályakezdő fizetése alacsony. 

2024. szeptember 24., 13:10

Szerző:

A pályakezdő fizetés sok esetben jóval alacsonyabb, mint amire a munkavállaló számít, ám vannak olyan munkakörök, ahol ez nem feltétlenül igaz. A diplomás munkák közül az IT területen dolgozók számíthatnak busás kezdő jövedelemre, de a villanyszerelők, CNC gépkezelők és a teherautósofőrök is magasabb bérrel kalkulálhatnak pályakezdőként. 

Magas fizetés az IT-szektorban

A Pénzcentrum cikke szerint a legmagasabb kezdő fizetéseket egyértelműen az IT, valamint a műszaki szektor kínálja. Bodor Fruzsina, a Prohuman közvetítési üzletágának vezetője elmondta, műszaki területen bruttó 600–750 ezer, az informatikában 650–750 ezer forintos kezdő fizetések is elérhetők.

A tapasztalatszerzés első öt évében a keresetek dinamikusan növekednek, műszaki és IT területen akár 25–40 százalékkal is, ezt követően pedig lelassul a béremelkedés üteme 

– részletezte a szakértő, majd hozzátette, az iparágakat tekintve az IT továbbra is a legjobban fizető szektor itthon, de alapvetően globálisan is. Bodor Fruzsina arról is beszélt, hogy amennyiben egy pályakezdő releváns nyelvtudással is rendelkezik, akkor az üzleti szolgáltató központok lehetnek számukra a legvonzóbb foglalkoztatók, ahol akár bruttó 500-650 ezer forint között is alakulhatnak a bérek. 

Szakmát is megéri tanulni 

A szakmák esetében is elmondható, hogy bizonyos munkakörökben bizony a pályakezdőket is megfizetik. A villanyszerelők iránti kereslet mind az ipari, mind a lakossági szektorban nagyon magas, így itt akár bruttó 400-600 ezer forintos kezdő fizetés is elérhető. Néhány év után ez a jövedelem felkúszhat 500-750 ezer forint bruttóra. A CNC gépkezelők átlagosan havonta bruttó 450-700 ezer forintot keresnek, míg a teherautósofőrök havi bére 400-650 ezer forint között mozog. Amennyiben nemzetközi fuvarozásban dolgozik valaki, úgy még magasabb összeget vihet haza. Persze fontos kiemelni, hogy a bérek régiónként és szektoronként is változhatnak, valamint az egyéni képzettség és tapasztalat is befolyásoló tényező lehet. Ennek ellenére jót látható, hogy a fentebb említett munkakörök esetében egy pályakezdő is jól járhat. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock) 

13:14

A nyugdíjrendszer fenntartása kapcsán időről időre felmerül a kérdés, hogy emelni kell-e a nyugdíjkorhatárt Magyarországon. Lesz a közeljövőben realitása, hogy emelik a nyugdíjkorhatárt? Ennek a kérdésnek jártunk utána Farkas András nyugdíjszakértő segítségével.