Így hatott a közvéleményre Magyar Péter ötkerti incidense

A Publicus Intézet célzott közvélemény-kutatást készített Magyar Péterről, melyben a politikus európai uniós mandátuma, valamint az Ötkertben történt incidense volt a fő téma.

2024. július 31., 11:52

Szerző:

Az Index birtokába került a Publicus Intézet legfrissebb kutatása, amelyben a választók Magyar Péter közéleti mozgásáról alkotott véleményét vizsgálták. A június 28-a és július 4-e között, 1000 fős reprezentatív telefonos mintán végzett mérés két tématerületet vizsgált ezen a két kérdésen keresztül:

  • Magyar Péter, bár korábban mást ígért, most mégis beült az Európai Parlamentbe. Ön szerint helyesen döntött?
  • Ön hallott arról, hogy Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke egy fővárosi szórakozóhelyen dulakodásba keveredett, fiatal lányokkal flörtölt és biztonsági őrök dobták ki a helyről, és egy telefont is a Dunába dobhatott?

A kutatásból kiderült, hogy az összes megkérdezett válaszadó 39 százaléka vélekedett úgy, hogy inkább helytelen Magyar Péter európai uniós karreierépítése, 38 százalék szerint viszont helyesen döntött azzal, hogy felvette a mandátumát. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők inkább helyeselték a döntést. A legfeljebb csak 8 általánost végzettek 41 százaléka nem értett egyet a mandátum felvételével, a felsőfokú végzettségűeknek azonban csak a 34 százaléka.

A Publicus Intézet kutatásából kiderült az is, hogy a legtöbben Budapesten hallottak Magyar Péter éjszakai történetéről, életkori megoszlás alapján viszont a 60 éven felüliek, miközben a legkevesebben épp a 18 és 29 év közöttiek. A közvélemény-kutató társaság azt is megnézte, hogy azok, akik hallottak a történtekről, pártpreferenciák szerint mit gondolnak arról, valóban dulakodott-e egy szórakozóhelyen. 

Ezt a Fidesz–KDNP hívei tartották legtöbben igaznak, hogy ez megtörténhetett, majd az ellenzéki szavazók, legkevésbé pedig a Tisza Párt szimpatizánsai, de ő közülük is a többség: 61 százalékuk. 

Azzal, hogy vezető politikushoz nem méltó módon táncolt fiatal lányokkal, a Tisza Párt szimpatizánsainak 59 százaléka értett egyet, míg a legtöbben a kormánypártok szavazói (87 százalék) gondolták így. 

A Publicus végül azt a kérdést is feltette, hogy miként változott a megkérdezettek Magyar Péterről kialakított véleménye mindezen események hatására. A megkérdezettek közül a 60+ korosztály körében romlott Magyar Péter renoméja a legnagyobb arányban (33 százalék); míg legkevésbé a Tisza Párt szavazóinak körében és a legfiatalabb generáció képviselői szemében.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke látható. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.