Újabb fideszes polgármester fogalmazott meg kritikát a kormánnyal szemben

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.

2024. október 20., 15:37

Szerző:

Az ATV Start vendége volt Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, ahol többek között beszélt a kormány nemrégiben felvetett tervéről, ami a települések iparűzési adóinak a többletét központilag elvonná a településekről, hogy azt a szegényebb járások fejlesztésére fordítsák. Nem Papp László az első fideszes polgármester, aki kritizálja a kormány döntéseit.

Nem vitatja, csak kritizálja a fideszes polgármester a komány döntését

Papp szerint a Navracsics Tibor miniszter által bemutatott járásfejlesztési alapnak van létjogosultsága, de szerinte már létezik ilyen hozzájárulás a szolidaritási adó révén.

„Nem vitatom azt, hogy a nagyvárosi, a gazdag, nagy bevételű, nagy adóbevételű önkormányzatoknak van felelőssége a település határán kívül is, de ennek van egy egészséges mértéke”

– fogalmazott Debrecen polgármestere, aki hozzátette azt is, hogy ezt az egészséges mértéket szeretné majd az egyeztetések során megtalálni.

Azonban Papp ennél élesebb kritikát is megfogalmazott a kormány január 1-jétől már működő tervével szemben:

„Azt nem tartom elfogadhatónak, és ezt továbbra is fenntartom, hogy a jövő évi teljes iparűzésiadó-növekményt erre a célra elvonják. Ugyanis ha befagyasztják az iparűzési adót, akkor be kellene fagyasztani az összes olyan tételt, amelynek a költségnövekedésével számolnunk kell jövőre” – jelentette ki Papp László, aki ezután konkrét példaként az önkormányzat közétkeztetéshez való hozzájárulását nevezte meg, ami a kálvinista Rómának évente kétmilliárd forintjába kerül, és ami a jövőben nőhet.

„Az nem elfogadható, hogy a teljes növekmény elvonásra kerül, hanem ebben kell megtalálni – a már létező szolidaritási hozzájárulás és a járási fejlesztési alap tekintetében – egy olyan egészséges mértéket, amely ad lehetőséget a helyi kihívások kezelésére egy nagyváros számára, ha már itt képződik meg ez az adómennyiség”

– véli Papp László.

Egyre több fideszes polgármester bírálja a kormányt

Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere még október 9-én fordult nyílt levélben Navracsics Tiborhoz a program kapcsán. Csach abban úgy fogalmazott, az iparűzési adó „nemcsak elengedhetetlen az önkormányzatok működtetésében, hanem meggyőződésem szerint alapvetően igazságos” is, mivel a szolidaritási adó révén már segítik a felzárkóztatást és az esélyegyenlőséget a szegényebb településeken.

Nem csak a járásfejlesztési alappal kapcsolatban emelnek szót a fideszes polgármesterek

Amint arról a 168.hu is beszámolt, az ügyeleti rendszer működését sem fogadta osztatlan lelkesedés. Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is úgy véli, előnytelen az új rendszer.

(Kiemelt képünk forrása: Papp László hivatalos Facebook oldala)