Sokkoló, ami kiderült nemrég a macska kognitív képességeiről

Egy friss tanulmány szerint a macska gyorsabban tanul szavakat, mint egy csecsemő.

2024. október 26., 11:07

Szerző:

A macska mintegy 12 ezer éve él az emberekkel együtt, és úgy tűnik, hogy ez idő alatt megfigyelték a kommunikációs stílusunkat – írja az Independent. A lap korábbi kutatásokra hivatkozva azt írja, a macskák változatos kognitív képességekkel rendelkeznek, így követni tudnak bizonyos gesztusokat, felismerik a nevüket, sőt ismerős macskákat és embereket is képesek azonosítani. 

Emellett Takagi Szahó, a japán Azabui Egyetem kognitív kutatója elmondta azt is, hogy az általa vezetett kutatás szerint a macskák „előre vannak huzalozva” az emberi nyelv egyes aspektusainak elsajátítására. „Ez azt jelenti, hogy képesek lehallgatni az emberi beszélgetéseket és megérteni a szavakat, mindenféle külön jutalomalapú tréning nélkül” – mondta. 

Így zajlott a nagy macskakísérlet

Az Independent cikke megjegyezte: az októberben publikált kutatás során lefolytatott kísérletben 14 hónapos gyermekek nyelvi fejlődésének felmérésére használt módszereket alkalmaztak. (A csecsemők jellemzően többszöri hallás után kezdik a szavakat a tárgyakhoz társítani, és általában körülbelül 16–20 alkalomra van szükségük ahhoz, hogy megjegyezzék a kifejezéseket.) A kutatók 31 házi macskát helyeztek egy laptop elé, amelyen két rövid rajzfilmanimáció volt látható, miközben egy hangsáv szólt, amelyen a gondozójuk egy kitalált szót mondott. A kutatók megjegyezték, hogy a legtöbb macska négy próbálkozás után hozzászokott az ingerpárosításhoz. 

Ezután elvégeztek egy másik kísérletet is, melynek során a macskáknak lejátszott hangklipek fele nem illeszkedett a képekhez, amitől az állatok a zavarodottság jeleit mutatták. Azaz átlagosan 33 százalékkal több időt töltöttek a képernyő nézegetésével, amikor észrevették a szó és a kép közötti eltérést. 

Azért beszélgetni nem fogunk velük

A tanulmány összességében megmutatta, hogy a macskák képesek gyorsan képzettársításokat alkotni a képek és a szavak között. Takagi Szahó szerint négylábú kedvenceink jobban figyelnek arra, amit a mindennapi életben mondunk, és megpróbálnak megérteni minket, jobban, mint azt gondolnánk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Anadolu Agency via AFP)