Ezért élvezi a macska, ha az ablakban bámészkodhat

A macska órákig képes az ablakban bámészkodni, akkor is, ha éppen semmi izgalmas nem történik. Az állatorvos most elárulja, mi lehet az oka.

2024. október 19., 14:49

Szerző:

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a macskák egyik kedvenc tevékenysége a lustálkodás mellett a szemlélődés – írja a Dívány. „A lakásban a magasan lévő helyek, például a szerkény teteje vagy az ablak a legkedveltebb pontok közé tartoznak számukra, mivel szeretnek mindent az ellenőrzésük alatt tartani, illetve így kielégíthetik a kíváncsiságukat is” – magyarázta a szakember, aki szerint a lakásban tartott macska könnyen unatkozni kezdhet, ilyenkor pedig kapóra jön az ablak, melyen kibámulva az állat elszórakoztathatja magát. 

Genetikus örökség, hogy a macska szeret a magasból szemlélődni

A khpet.com szerint a macskák szeretnek magas helyeken lógni. Sőt, keresik is a legmagasabb helyet, amit csak találnak. Ez a viselkedés visszautal őseikre, akik zsákmányra vadászva a fákon bújtak el, hogy jobban lássanak (és mérföldekről láthatták az esetlegesen érkező ellenséges ragadozókat). Ha az ablak magas kilátást biztosít, a macska kedvenc helye lesz.

A nap melege és a kintről jövő illatok is csábítják a macskát

Ha a cica mindig pont akkor ül az ablaknál, amikor a nap átsüt azon a helyen, az azért van, mert szereti a meleget. A macskák természetes testhőmérséklete magasabb, mint az embereké, ezért jobban kedvelik a melegebb helyeket. Hasonlóképpen, ha csak egy kicsit is résnyire nyitva van az ablak, lehet, hogy a szabadban lévő illatokat és hangokat élvezi.

De mi a csudát néz a macska, ha éppen nem történik semmi?

Néhány évvel ezelőtt néhány állatviselkedéskutató 507 macska, köztük 304 szobamacska tulajdonosát kérdezte meg, hogy többet tudjon meg arról, milyen viselkedési formákat vesznek fel a macskák azért, hogy szórakoztassák magukat. Az eredmények szerint a macskák 84,3%-a naponta összesen 5 órán át bámult ki az ablakon. Ami a kültéri ingereket illeti, a tulajdonosok arról számoltak be, hogy macskáik a madarak, kisebb vadállatok, lombok, más macskák, emberek, járművek és rovarok, hüllők mellett „semmit” is szívesen nézték. De mit néz a macska, ha semmi sem mozdul?

A macskák látása különbözik az emberétől. Az egyik lényeges különbség, hogy ők gyengébb fényviszonyok között is jobban érzékelik a mozgást. A macskák perifériás látómezeje 200 fokos, míg az emberek csak 180 fokot látnak.

„Még akkor is, ha úgy tűnik, nincs sok látnivaló, a macska élvezi a levelek és ágak játékát, vagy a levelek susogását a földön” – írja a cuteness. Emellett elképzelhető az is, hogy az állat az ablakon kinézve a saját tükörképét látja, vagy észrevett egy madarat vagy egeret, ami túl kicsi ahhoz, hogy a gazdinak is feltűnjön.

Kősse le a macskát „macska-mozival"

A fentiekből egyértelmű, hogy a macskáknak olyan az ablakon kibámulni, mint amikor az emberek tévét néznek. Ha sokat hagyja magára a macskát, vagy nem tudja eléggé lefárasztani, lekötni a figyelmét, érdemes macska-mozit létrehozni azzal, hogy hozzáférést biztosít a cica számára az ablakpárkányon. Ha nincs ablakpárkánya, akkor célszerű valamilyen bútort tolni az ablak elé, hogy kedvence szabad kilátáshoz jusson. A látóterében elhelyezhet akár egy madáretetőt is, de ügyeljen rá, hogy kellően magasra kerüljön, nehogy a macskák – akár a sajátja, akár a szomszédé – vadászni kezdjenek a madarakra. Amennyiben pedig kedvence éjszaka is szívesen időzik az ablakban, bekapcsolhat neki egy külső fényforrást, ami odavonzza a lepkéket és rovarokat.

Arra azonban ügyeljen, hogy a cica ne jusson ki az ablakon, különösösen társasházak esetében, mert sok tragikus balesetet okozott már egy-egy bukóra nyitott ablak, vagy egy gyenge szúnyogháló. A macskák igazi szabadulóművészek, akik ráadásul olyan akrobatikus módon képesek magukat hajtogatni, hogy egy bukóra hagyott ablak nem jelent számukra akadályt. Igaz a mondás, hogy ahol a macska feje kifér, ott a teste is. Érdemes speciális, a macskák biztonságát szolgáló macskahálót felszerelni a macska-mozi ablakára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)