Megfejtették a macska viselkedésének egyik legbizarabb megnyilvánulását

Beltéri ajtók esnek áldozatul, ha a gazdi nem elég figyelmes. Ha a macska nyávog, összekaparja az ajtót, bedugja a mancsát az ajtó alá, ha kizárja a szobából, akkor ezt a cikket önnek is el kell olvasnia. 

2024. szeptember 30., 14:20

Szerző:

A macska kizárástól való félelme evolúciós jelenség – írja a Live Science cikke alapján a Házipatika. A jelenség olyan okra vezethető vissza, ami részben a gazdit is érinti. Ráadásul nekünk, embereknek sem ismeretlen az érzés, ami ekkor a cicust elfogja.

A macska fél, hogy kimarad valamiből

Dr. Karen Sueda állatorvos, állatviselkedés-kutató szerint a különös viselkedés oka, hogy a macskák természetszerűleg nagyon kíváncsi állatok, és bizony olykor őket is elfogja a szorongás, hogy kimaradnak valamiből. Angol eredetű betűszóval FOMO-nak hívjuk a gondolatainkat eluraló érzést, hogy ha nem vagyunk valahol jelen, kimaradunk valami fontos történésből. „Nem tudom, mi van a túloldalon, ezért be akarok jutni, hogy megnézzem” – fogalmazta meg Sueda, mi járhat a macskák fejében a csukott ajtót látva.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ösztöneik által hajtva a macskák szeretnek mindent szemmel tartani a területükön, abba pedig a gazdi háza is beletartozik. A vadonban ez a folytonos ellenőrzés segítette az életben maradásukat, ma azonban különösnek tűnhet ez a viselkedés.

„A macskák szeretnek ellenőrzést gyakorolni az egyes terek, az alapvető szükségletek és általában a területük felett. Ettől még persze nem gonoszak. Csupán egy olyan fajról van szó, amely egyszerre ragadozó és zsákmányállat, azaz amelynek vadásznia kell a túléléshez, de közben biztonságban kell éreznie magát a környezetében” – magyarázta Ingrid Johnson macskaviselkedés-szakértő.

A cicák kontollmániásak

Jane Ehrlich macskaviselkedési tanácsadó pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy egy csukott ajtó éppen azt a három dolgot testesíti meg, amelyet minden macska utál, és amelyet az angol kifejezések mentén ő a három rettenetes C-nek hív.

  • Választás (choice): a macskák nem szeretik, ha nincs választásuk, azaz kényszerhelyzetbe kerülnek.
  • Irányítás (controll): a macskák nem szeretik, ha valami felett nem gyakorolhatnak kontrollt.
  • Változás (change): a macskák nem szeretik a változásokat a környezetükben.

A cicusok a gazdi mellett szeretnek lenni

Bár sokszor úgy tűnik, hogy a macskák nagy ívben tesznek a gazdira, egy friss kutatás cáfolja ezt. Johnson arra is kitért, hogy a macskák kifejezetten élvezik gazdájuk figyelmét. Egy 2017-ben a Behavioural Processes című folyóiratban publikált tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy hajlamosak még olyan ingerekkel szemben is előnyben részesíteni az emberi interakciót, mint a táplálék vagy a játékok. Márpedig egy csukott ajtó éppen ettől fosztja meg őket. Ráadásul a szobatigrisek nem tudják, hogy az az ajtó csak átmenetileg zárult be előttük. „Ők csak azt tudják, hogy az a hely, ahova addig bemehettek – és ahol biztonságban érezhették magukat, vagy ahol szerettek aludni –, hirtelen már nem elérhető. Amikor korlátozunk bizonyos dolgokat macskánk számára, egyszersmind stresszt is okozunk neki” – fogalmazott a szakember.

Legyen egyértelmű a no go zóna

Johnson szerint nagyban csökkenthetjük kedvencünk szorongását, ha következetesek vagyunk vele a lakás számára érinthetetlen pontjait illetően. Ha tehát eleve nem szívesen látjuk a konyhában vagy az étkezőben, akkor ne csak akkor zárjuk ki, amikor vendégeink vannak, hanem mindig. Sueda pedig arra figyelmeztet, hogy a macskák gyakran csak a gazdi figyelmét akarják magukra irányítani, miközben a csukott ajtóval hadakoznak.

Olykor azonban valódi szorongást is érezhetnek. Amennyiben azt veszi tehát észre, hogy kedvence hangosan nyávog, lelapítja a füleit vagy sziszeg, az annak a jele, hogy zaklatott. Ilyenkor érdemes lehet vele felkeresni az állatorvost, nehogy valamilyen egészségügyi probléma álljon a háttérben, ami a viselkedésére is kihatással van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.