Így jelzi a macska, ha dühös

Egy macska nem tud kicsit dühös lenni, ha felbosszantjuk, az összes porcikájával meg van sértődve. A viselkedéskutatók szerint a macska dühét számos jel mutatja, érdemes odafigyelni a cica testbeszédére, nehogy beszerezzünk egy (újabb) sérülést.

2024. október 1., 17:55

Szerző:

A macska viselkedésével kapcsolatban közkeletű, hogy híresen független lények. A cicák testbeszédét a gyakorlatlan gazdi gyakran félreértheti, különösen, ha előtte egy kutyával osztotta meg az életét, ezért a macskákkal szemben gyakran alakul ki az a téves benyomás, hogy hidegszívűek vagy érzéketlenek. A macskák jobb megértéséhez fontos annak figyelembe vétele, hogy érzelmeiket a testbeszéd útján többféle módon is kifejezhetik. A lelapított fülek, a fogak kivillantása vagy éppen a has hanyattfekvésben történő megmutatása könnyen értelmezhető az ember számára. Egyes jelzéseik azonban félreérthetőek.

Hátat fordít, sziszeg a macska, ha a nemtetszését akarja kifejezni

A Newsweek viselkedéskutatói szerint a macskák a saját feltételeik szerint élvezik a környezetükben lévő emberek társaságát. A komoly sérülésekkel is járó konfliktusok azonban elkerülhetők, ha a gazdi megfelelően tudja olvasni a cica testbeszédét. A cica-testbeszéd ismerete nem úri hóbort, enélkül akár olyan sérülést okozhatnak nekünk, mint annak a fiatal nőnek, aki időlegesen elvesztette a látását, miután egy TikTok-videó készítése közben a macskája felpofozta.

Jo Cora Wriglesworth állatviselkedés-szakértő a Newsweeknek elmondta, hogy a macska rengeteg ok miatt orrolhat meg a gazdira. Például frusztrálhatja az állatot, ha a macska nem kapja meg, amit akar, vagy például ha a gazdi megpróbálja megölelni a macskát, miközben a macska egyértelműen nem „ölelkező” típusú állat.

A macska passzív-agresszív


„Vagy egy olyan gazdi, aki nem biztosít elég lehetőséget a macskának ahhoz, hogy gazdag életet éljen. Egy nagytestű macska, amely például egy kis lakásban él, ahol nincs lehetősége mászni, elbújni vagy szellemi stimulációval foglalkozni, az idő nagy részében frusztrált lehet, ami gyakran vezet morcos viselkedéshez” – mondta a Newsweek-nek.

A sziszegés a macskafélék bosszúságának nyilvánvaló jele, de néha ez nem annyira nyilvánvaló. Wriglesworth szerint „A macskák elsajátították a passzív-agresszív viselkedés művészetét”.

„Ahelyett, hogy energiát pazarolnának a harcra, stratégiailag úgy helyezkednek el, hogy megakadályozzák a hozzáférést vagy megfélemlítsék az ellenfelet. Ha például a lépcső tetején helyezkednek el, megakadályozhatják, hogy egy új cica elérje az alomtálcát, mert a macska puszta jelenléte és egy jól begyakorolt »gyilkos tekintet« elég ahhoz, hogy bárkit elriasszon” – magyarázza a szakember.

„A macskák szociális struktúrájában a közvetlen és hosszan tartó bámulás olyan konfrontatív viselkedés, amely hatékonyan tartja vissza a rivális macskákat a területre való behatolástól és az erőforrásokhoz való hozzáféréstől, megelőzve a fizikai harcokat. Az emberek mégis gyakran félreértelmezik ezt a szemkontaktust, mint felhívást arra, hogy megsimogassák vagy akár felkapják a macskát. Ez a félreértés hirtelen agressziót és támadást válthat ki” – figyelmeztet Wriglesworth.

 

Ezekből a jelekből ismerheti fel, ha a macskája haragszik önre

Wriglesworth négy olyan viselkedéstípust osztott meg, amelyek arra utalnak, hogy macska haragszik a gazdira.

  • farokmozgás: ha az addig nyugodt cicus farka hirtelen elkezd gyorsan ide-oda csapkodni, az az ingerültség jele lehet.
  • hátracsapott fül: ha azt veszi észre, hogy macskája füle lapos vagy hátrahúzott a fejéhez, az azt jelezheti, hogy fenyegetve érzi magát. Ha a fülei szárnyként oldalra fordulnak, az egyértelműen azt jelzi, hogy a macskája meglehetősen bosszús, és bizonyos esetekben ez a bosszúság agresszióvá fokozódhat.
  • kitágult pupillák: ha a pupillák nagyok és nyitottak, az általában fokozott izgalomra vagy intenzív érzelmi állapotra utal, különösen jól megvilágított környezetben. Ez a tágulás származhat izgalomból, félelemből, agresszióból vagy akár fájdalomból is. Ha a macska pislogás nélkül bámulja a gazdit, az is utalhat arra, hogy dühös rá.

Így lehet visszanyerni a sértődött macska kegyeit

Ne dühöngjön! Ha kiabál a macskával, amiért az természetes módon reagál a kellemetlen helyzetekre, az nem javít a hangulatán. Ha megérti a testbeszédüket, és hagyja, hogy ők döntsék el, milyen közeli érintkezésben érzik jól magukat, azzal enyhítheti a feszültséget.


Ne vigasztalja a macskát! Ha a bosszúság jeleit észleli, a macskáját kedveskedéssel és simogatással vigasztalni próbáló próbálkozás visszafelé sülhet el. A macskák órákig erősen izgatottak tudnak maradni, így még ha a kezdeti kiváltó ok el is múlt, negatívan reagálhatnak az érintésre. Hagyja őket békén, és ne próbáljon segíteni nekik megnyugodni, különben ön lehet az, akinek támogatásra lesz szüksége.


Vonja be az állatorvost! Ha macskája viselkedése nyilvánvaló környezeti változások nélkül változik meg, forduljon állatorvoshoz. A viselkedésben bekövetkező változások betegségre utalhatnak, ezért vizsgáltassa ki ezt, különösen, ha a macska gyakrabban bújkál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)