Emelkedik a csokoládé ára, luxussá válhat az édesség
A csokoládé ára nem áll meg, hamarosan olyan magasságokba elérhet, hogy valódi luxussá válhat.
Korábban a 168.hu is megírta, hogy jelentősen emelkedett a csokoládé ára az elmúlt hónapokban. Már tavaly decemberben is magasabb árakkal szembesültek a fogyasztók, ám húsvét előtt jött a valódi áremelkedés. A szakértők már akkor is beszéltek arról, hogy az árak emelkedése nem csupán hazánkat érinti, mivel a csokoládé ára globális szinten kezdett el felfelé kúszni. A drágulásnak azonban még nincs vége, derül ki a Pénzcentrum cikkéből.
Ismét emelkedik a csokoládé ára
A globális csokoládépiac értéke évről évre emelkedik, miközben az ellátási lánc alapját képező kakaótermesztés egyre nagyobb bizonytalanságokkal küzd, derül ki a Pénzcentrum YouTube-csatornáján futó NAPICSÁRT legfrissebb epizódjából. A riport rámutat, hogy a csokoládé mögött egy olyan globális rendszer áll, amely súlyos társadalmi és környezeti feszültségeket hordoz magában.
A kereslet növekszik, de a kistermelők továbbra is mélyszegénységben élnek. Nyugat-Afrika, különösen Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria adja a világ kakaótermelésének döntő részét, miközben a gazdák többsége napi egy dollárnál is kevesebből kénytelen megélni. Eközben a globális piacon a kakaó egyre értékesebbé és mondhatni prémium alapanyaggá válik.
A csokoládépiac jövője ugyanakkor nemcsak gazdasági, hanem klímavédelmi és társadalmi kérdéseket is felvet:
- a klímaváltozás,
- a növénybetegségek,
- valamint a társadalmi-gazdasági instabilitás komoly veszélyt jelentenek a termelésre.
A NAPICSÁRT epizód arra is kitér, hogy a fogyasztói ízlés világszerte átalakul, a tejcsokoládé továbbra is népszerű, de egyre nagyobb teret hódítanak a prémium étcsokoládék, a vegán opciók, valamint az új típusú töltött termékek. Ez a trend különösen az árakra van hatással, hiszen a prémium kategóriák árfelhajtó hatása már most is érzékelhető a piacon.
A műsorban bemutatott piaci előrejelzések szerint:
- 2025 végére a globális csokoládépiac elérheti a 78,5 milliárd dolláros értéket,
- 2033-ra pedig akár 109 milliárd dollár fölé is nőhet.
Ez évente több mint 4%-os növekedést jelent, egy olyan iparágban, amelynek jövőjét a kereslet mellett immár a fenntarthatóság is egyre inkább meghatározza.
A kávé ára is fokozatosan emelkedik
Korábban a 168.hu is beszámolt arról, hogy jelentősen megemelkedett a kávé ára Olaszországban. Az olasz kávékultúra szimbólumává vált csésze eszpresszó ára közel 50%-kal emelkedett, így egy csésze kávé átlagosan már 1,21 euróba kerül az országban. A Róma-szerte tapasztalt 10-20 centes áremelkedés nemcsak az eszpresszót, hanem más kávétípusokat is érint.
A kávé árának növekedése országos jelenség, amely a megszokott árszinthez képest komoly lakossági reakciókat váltott ki, különösen egy olyan országban, ahol évente mintegy hatmilliárd csésze kávét fogyasztanak el a vendéglátóhelyeken. Az eszpresszó ára hagyományosan stabil, így a mostani drágulás különösen éles visszhangot keltett.
A kávé, a vaj és a csokoládé drágulása mögött nemzetközi termelési nehézségek állnak. Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában visszaesett a terméshozam, különösen Brazíliában. A kávéfák virágzási szakaszában tapasztalt csapadékhiány komoly károkat okozott, ami 2025-re és 2026-ra is gyengébb termést vetít előre. Szakértők szerint 1981 óta nem volt ilyen száraz nyár az országban.
(Kiemelt kép: Pixabay)