Ez történik a macska szervezetével, ha megissza a kint felejtett kávét

Ön is kint szokta hagyni a pulton a kávéját? Netán több adagot főz le, mint amennyit megiszik? Ha macska is van a háznál, jobb, ha ezentúl gondosabban figyel arra, hogy a szobatigris ne férjen hozzá a kévához.

2024. október 21., 12:10

Szerző:

Ha a macska evés vagy ivás útján koffeinhez jut, az meglehetősen gyorsan felszívódik a szervezetében, ami hirtelen jelentkező tüneteket okozhat, és súlyos következményekkel járhat. Ezért is fontos, hogy a kávé soha nem maradjon őrizetlenül – hívja fel a figyelmet az azenmacskam.hu.

A koffein halálos méreg a macska számára

A macska sokkal érzékenyebb a koffeinre az embernél. Mivel szervezete nem tudja hatékonyan lebontani a koffeint, a kávé mérgező hatású lehet az állatra nézve. A vegyület bejárja a szervezetet, miközben fokozza a vázizmok és a szívizmok összehúzódását.

Mindez –az emberekhez hasonlóan – a mellékvesék által termelt hormonok felszabadulásához vezet, ami olyan tünetekkel járhat, mint a hányás, a hasmenés, a felgyorsult szívverés, az emelkedett pulzusszám, a magas testhőmérséklet, a kiszáradás, a furcsa viselkedés, a hiperaktivitás, a bizonytalan járás, a rohamok vagy az izomremegés.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, és felmerül a gyanú, hogy a cica belelefetyelt a kávéba, azonnal induljon vele az állatorvoshoz. Ha a macska ilyenkor nem kap kezelést, az súlyos egészségügyi problémákat okozhat, és akár végzetes is lehet.

A koffeinmérgezés tünetei általában 12-36 óráig tartanak, ezért előfordulhat, hogy kedvencének egy éjszakát a rendelőben kell töltenie.

Hosszú távú gyógyszeres kúrára rendszerint nincs szükség, és ha a macska időben megkapja a megfelelő kezelést, maradéktalanul felépülhet.

Nem csak a kávéval juthat a macska koffeinhez

Koffeint nem csak a kávé tartalmaz, ezért ugyancsak távol kell tartanunk a macskától a teáktól az üdítőitalokon át a csokoládéig számos élelmiszert. Ezek ugyanis szintén veszélyt jelentenek a macska egészségére. Sőt, a koffein bizonyos étrend-kiegészítőkben és gyógyszerekben is előfordulhat, ráadásul viszonylag magas koncentrációban, ami még nagyobb kockázatot jelenthet.

Az, hogy a macskánál kialakul-e mérgezés, függ az elfogyasztott mennyiségtől és az állat testtömegétől is.

Mivel a koffeintartalmú italok általában kevésbé koncentráltak, mint más termékek, pár korty kávé a macska számára még nem annyira veszélyes. Nagyobb mennyiség fogyasztása azonban aggodalomra adhat okot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. október 19., 11:52

Kell-e mosogatógépben mosni a mosogatószivacsot? Fertőtleníti-e mikró? Mennyi idő után érdemes cserélni? Baj, ha a fürdőszobai keveredik a konyhaival? Most mindent megtudhat a 168.hu mosogatószivacs-kisokosából!