Itt a vége a találgatásoknak: ekkor érkezik Magyarországra a finn Mikulás

A Mikulásgyár meghívására idén is hazánkba látogat a finn Mikulás, hogy aztán 13 napon át járja az országot.

2024. október 27., 13:53

Szerző:

A Mikulásgyár meghívására idén is eljön Magyarországra Joulupukki, a finn Mikulás – közölte a Mikulásgyár Alapítvány vasárnap az MTI-vel. A Mikulásgyár, Magyarország egyik legnagyobb karitatív, adománygyűjtő rendezvénye idén ünnepli húszéves fennállását, az akciót 2024. november 29. és december 21. között tartják – írták közleményükben.

„Az évforduló alkalmából a finn Mikulás 13 napon át járja majd az országot, hogy személyesen találkozzon a magyar gyermekekkel, és átadja nekik az ajándékokat” – tették hozzá.

A jubileumi évben a Mikulásgyár célja, hogy legalább 120 ezer kilónyi tartós élelmiszert gyűjtsön össze és osszon szét a rászoruló családok között. Emellett legkevesebb 25 ezer gyermeket szeretnének megajándékozni Joulupukki látogatásával.

2023-ban a Mikulásgyár 54 kistelepülés 8314 gyermekének juttatott minőségi adománycsomagokat. Joulupukki 10 nap alatt 10 település 20 eseményén 17 ezer gyermekkel találkozott, 3300 kilométert tett meg Magyarországon.

„Bízunk benne, hogy a jubileumi évben még több gyermek arcára csalhatunk mosolyt a finn Mikulás és önkénteseink segítségével” – mondta Zsolnai Endre főszervező, aki hozzátette, hálásak minden adományozónak és önkéntesnek, aki segítene nekik a Mikulásgyár sikeres működésében. 

A finn mikulásnak focicsapata is van

Azzal a furcsa ténnyel talán mindenki találkozik gyerekkorában, hogy Finnországban valóban léteznek hivatásos mikulások, azt azonban már kevesen tudják, hogy a télapónak saját focicsapata is akad Rovaniemiben. Persze nem manók fociznak két játék elkészítése közben – pedig egy időben viccből ezt is terjesztették az együttesről–, viszont a filmekben csodaként értékelt tettekkel és ajándékokkal az itteni futballisták is megörvendeztették már a gyerekeket.

Az FC Santa Claus története 1992-ben kezdődött, amikor két, pénzügyi gondokkal küzdő klub, a Rovaniemen Reipas és az FC Rovaniemen Lappi egyesült. A névadással bajban voltak ugyan, de ekkor jött az isteni szikra: a közelben található a hivatásos Mikulás, vagyis Joulupukki faluja, ezért az az ötletük támadt, hogy róla nevezzék el a csapatot. Ám hogy a csapat története ezek után hogyan alakult, azzal ebben a cikkben foglalkoztunk. 

(Kiemelt képünkön egy Joulupukkinak, a finn Mikulásnak öltözött férfi látható. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.

2024. október 26., 10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.