Így készítheti fel a szervezetét a téli időszakra

Az őszi és téli hónapok beköszöntével testünk fokozott figyelmet igényel, az immunrendszerünk erősítése ilyenkor elengedhetetlen.

2024. október 27., 09:43

Szerző:

Az étrend-kiegészítők szerepe a hidegebb, téli időszakban még inkább felértékelődik, hiszen szervezetünk gyakran nem jut elegendő tápanyaghoz és vitaminhoz természetes forrásokból. A Nutriversum, a magyar táplálékkiegészítő márka összefoglalta a Tények pedig szemlézte, hogy mely vitaminokra és módszerekre van szükség, hogy energikusak maradjunk a hidegebb hónapokban is. 

A cikk szerint a legfontosabb vitaminok az őszi-téli időszakban a következők:

  • C-vitamin: Talán a legismertebb immunerősítő, amely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és az idegrendszer normál működéséhez is.
  • D-vitamin: A napsütéses órák csökkenésével különösen fontos a D-vitamin pótlása, hiszen az egészséges csontozat fenntartása mellett az immunrendszer normál működéséhez is hozzájárul.
  • Cink: Ez az ásványi anyag egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen rengeteg testi funkcióban játszik szerepet. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, de mellette hozzájárul a látás, a bőr, a haj és a csontok normál állapotának fenntartásához is.
  • B-vitamin komplex: A B-vitaminok (különösen a B6 és B12) részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, de mellette hozzájárulnak az idegrendszer normál működéséhez is, ezért hasznosak lehetnek az őszi időszakban. 

A vitaminpótlás mellett persze számos természetes módszerrel is támogathatjuk immunrendszerünk egészségét. Ezek a téli hónapokban a következők lehetnek: 

  • Szaunázás: A szauna rendszeres használata elősegíti a méregtelenítést, fokozza a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. A hirtelen hőmérsékletváltozás stimulálja a fehérvérsejtek termelését, így segítve a fertőzésekkel szembeni védekezést.
  • Megfelelő alvás: A pihentető alvás alapvető szerepet játszik az immunrendszer működésében. Alvás közben regenerálódik a szervezet, és a sejtek újraépítik a nap folyamán elszenvedett károkat. Felnőtteknek napi 7-9 óra alvás javasolt a megfelelő regenerálódáshoz és immunrendszer erősítéséhez.
  • Rendszeres mozgás: A mérsékelt testmozgás, mint a sétálás, futás vagy jóga, hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. A fizikai aktivitás javítja a keringést, segít a stressz kezelésében, és növeli az immunsejtek aktivitását. A sportolás emellett fokozza az endorfin termelését, ami pozitív hatással van az általános jóllétre.

Nem foghatnak ki rajtunk a téli hónapok

A Nutriversum tavaly, 2023-ban a legnagyobb nemzetközi dizájn elismerését jelentő Red Dot díjat nyerte el, több mint 50 féle tasakos vitamin csomagolásának innovatív megoldásaival. A cég célja, hogy ne csak tartalmilag, de megjelenésében is prémium minőséget nyújtson a fogyasztóknak. Éppen ezért idén októberben kiemelt akcióval készült:

16 féle vitamin készítményük mindössze 1000 forintos áron elérhető, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyék a szükséges vitaminpótlást a téli időszakban.

A Nutriversum ugyanis elkötelezett az innováció, az elérhetőség és a minőség mellett, hogy vásárlóik a legjobb termékeket kapják a legjobb formában, és így könnyedén támogathassák szervezetük felkészülését az őszi-téli időszak kihívásaira.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Science Photo Library via AFP)