A nagy magnézium-tévhit: szinte mindenki rosszul szedi

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

2024. október 21., 15:23

Szerző:

A magnézium kiemelt fontosságú ásványi anyag, a mikrotápanyagok egyike. Számos fontos testi funkció alapvető működésében vesz részt. Ezek közé tartozik az izom- és idegműködés szabályozása, az egészséges csontok fenntartásának elősegítése és az immunrendszer támogatása. Fontos továbbá a szervezetünkben energiát termelő enzimek megfelelő működéséhez is.  A magnézium a fehérjék, a csontok és a DNS előállításához is elengedhetetlen.

Számos jótékony élettani hatása is van, mint a stressz, a vérnyomás csökkentése, fejfájás csillapítása, vagy a fizikai teljesítőképesség növelése. Fontos, hogy az ajánlás, kinek mennyit érdemes fogyasztania magnéziumból, az életkor, életmód és az egészségi állapot függvényében változhat.

A magnéziummal kapcsolatos tévhitek

A magnézium kapcsán is számos tévhit él a köztudatban a mai napig. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy minél nagyobb dózist érdemes a magnéziumból szedni . A túl nagy dózis nem szívódik el, ráadásul még hasmenést, emésztési panaszokat is okoz.

Mielőtt marokszámra szednénk a magnézium-készítményeket, jó, ha tudjuk, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás esetén már az étkezés útján bevisszük a szervezetbe. Külön szedésére akkor lehet szükség, hogyha a szervezet igénye megnő a magnéziumra, vagy a felszívódás károsodott.

Nagyobb mennyiségre lehet szükség fizikai megterhelés esetén, például ha a sportol vagy a nehéz fizikai munkát végez, de magnéziumhiány olyan betegségek következtében is kialakulhat mint például a tápanyag felszívódási zavarok vagy a vesebetegség.

Sőt, speciális diéták alkalmazása vagy étkezési zavarok is együtt járhatnak a csökkent bevitellel.

„Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy gyógyszerek mellékhatásaként is csökkenthet a magnézium mennyisége. Ilyenkor a kiváltó okoktól függően érdemes lehet a magnéziumot önmagában vagy más vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együtt pótolni” – mondta el a Pénzcentrumnak dr. Marjai Tamás. A szakértő kiemelte, hogy a szervezet fokozott igénye esetén felnőttek számára 375 mg magnézium bevitele ajánlott naponta hivatalosan.

A másik gyakori tévhit, hogy a magnéziumot kalciummal, vagy más étrendkiegészítővel együtt érdemes bevenni, miközben a magnézium, ha nem önmagában szedjük, akkor akadályozhatja a többi szer felszívódását, vagy más szerek miatt éppen a magnézium nem fog felszívódni. A lap úgy véli, valószínűleg a kombinált pezsgőtabletták megjelenése miatt terjedt el a tévhit, hogy a kalciumot és magnéziumot együtt érdemes szedni, pedig

a kalcium blokkolja a magnézium felszívódását.

Érdemes néhány óra elteltével a magnéziumot inkább külön bevenni. Ráadásul ez nem csak a kalciumra igaz: a foszfát- és a vastartalmú készítmények szintén gátolják a magnézium felszívódását. A tetraciklin antibiotikumok, digitálisz glikozidok és a nátrium-florid felszívódását pedig a magnézium csökkenti.

Azt is jó tudni, hogy nem kedveznek a magnézium felszívódásának a magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok és az alkohol sem.

Amit viszont érdemes a magnéziummal együtt bevenni, az a B6-vitamin, mivel ez a vitamin segíti a magnézium felszívódását a szervezetben.

A magnézium túladagolás akár halálhoz is vezethet

Az is gyakori tévhit, hogy a magnéziumot nem lehet túladagolni, mert a felesleg egyszerűen a vizelettel távozik, mint a C-vitamin esetében.

A túlzott bevitel ugyanis tünetekkel jár, melyek lehetnek a gyengeség, a hányinger, a hányás, felléphetnek légzési nehézségek, alacsony vérnyomás és szívritmuszavarok is. Súlyos esetben szívmegállás is bekövetkezhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures via Pixabay)

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.