Az éjszakai lábgörcsöt nem csak magnéziumhiány okozhatja, életveszélyes állapot állhat a háttérben

Pokoli arra ébredni az éjszaka közepén, hogy a görcs húzza a lábat. Bár első gondolatunk a lábgörcs kapcsán a magnéziumhiány, a valóságban ennél sokkal komolyabb probléma is okozhatja a kellemetlen tünetet, akár életveszélyes állapotot is jelezhet. 

2024. augusztus 28., 13:04

Szerző:

A felnőtt lakosság közel 60 százaléka számol be arról, hogy éjszakai lábgörcs kínozza. Nőknél valamivel gyakrabban fordul elő, és előfordulása az életkorral növekszik. Az ismétlődő, fájdalmas feszülés általában a vádliban jelentkezik, és akár súlyos álmatlanságot okozhat – figyelmeztet a Házipatika.

Nem csak a magnéziumhiány miatt jelez a lábgörcs

A lábgörcs akkor jelentkezik, ha a vádli izmai önkéntelenül megfeszülnek, és nem tudnak ellazulni. A görcsök általában hirtelen jelentkeznek, néhány másodperctől percig tartanak, és erős fájdalommal járnak. A motoros neuronok lehetnek a felelősek a lábgörcsök kialakulásában. Ezek a központi idegrendszer idegsejtjei, amelyek irányítják az izmokat. Ezeknek az idegsejteknek a diszfunkciója okozza a görcsöt. A motoros neuronok az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban pusztulnak el. Ez az idegek és az izmok közötti kommunikáció megzavarásához vezethet, és így görcsöt okoz.  Ezért van az, hogy az idősebbeket gyakrabban érintik a lábgörcsök.

Az éjjeli kellemetlen és fájdalmas lábgörcs, érrendszeri betegségekhez, (visszér) ágyéki gerinccsatorna szűkülethez, cirrózishoz, terhességhez és egyéb egészségügyi állapotokhoz is kapcsolódhat.

Egy tanulmányban részletesen leírják, akár a perifériás érbetegség, akár a hypokalaemiás betegség, akár a koszorúér-betegség is okozhat lábgörcsöt. A májzsugorban szenvedő betegek körülbelül 60 százalékánál jelentkeznek lábgörcsök, de többségük idősebb, előrehaladott betegségben szenvedő beteg.

Mit tegyünk lábgörcs esetén?


A lábgörcsök enyhítésére meg kell nyújtani és masszírozni a vádli izmait.  Ezenkívül, ha a görcsök éjszaka jelentkeznek, segíthet ha felkel, és megtesz néhány lépést.

Természetesen egészséges embereknél is előfordulhat olykor, de amennyiben komolyabb álmatlanságot vagy visszatérő és nem szűnő fájdalmat tapasztalunk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)