Komolyabb probléma a B-vitamin hiány, mint gondolnánk

A B-vitaminok számos anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlenek, többségüket azonban a szervezet nem tudja hosszú távon tárolni, ezért hiányállapot alakul ki. 

2024. október 20., 09:44

Szerző:

Amint arról korábban a 168.hu is beszámolt, komoly B-vitamin hiány sújtja Európát. Szintén hírt adtunk róla, hogy a B-vitamin hiány miatt a Hell Energy Magyarország Kft. 2024. október 17-től legfeljebb 2-3 hétre felfüggeszti a B-vitaminokat is tartalmazó HELL energiaital gyártását. 

De mire is jó a B-vitamin?

A Tények információi szerint a B-csoportba tartozó vitaminok hozzájárulnak a normál energiatermelő anyagcseréhez, például a szénhidrátok és fehérjék felépítéséhez és lebontásához, valamint a normál szellemi teljesítményhez (pantoténsav) és a fáradtság, illetve kimerültség csökkentéséhez (niacin, pantoténsav, B6, B12).

Továbbá a B-csoportba tartozó vitaminok központi szerepet játszanak az idegrendszer normális működésében.

Idegrendszerre gyakorolt hatásuk miatt enyhíthetik a stresszt, biztosíthatják a nyugalmas alvásciklust, gátolhatják a pszichés problémák kialakulását. A B-vitaminok tehát számos anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlenek, többségüket azonban a szervezet nem tudja hosszú távon tárolni, mivel vízben oldódó vitaminokról beszélünk, így a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül a szervezetből. Fontos tehát, hogy tudatosan törekedjünk a rendszeres pótlásukra, így táplálékkal vagy vitaminkészítmény formájában, külső forrásból kell fedezni a szükségleteket, illetve fontos, hogy felismerjük az esetleges hiányállapotok jeleit is.

Kiket veszélyeztet legjobban a B-vitamin hiány?

B-vitamin hiány egészséges szervezetben ritkán jelentkezik, de a helytelen táplálkozás, a túlzott testi és szellemi igénybevétel, gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló felszívódási zavar, a túl sok alkohol fogyasztása, és a szervezet idősödése, amikor a felszívódás hatékonysága csökken, bizony előidézheti a hiányukat. Előfordulhat hiány akkor, ha egy ideje bizonyos gyógyszereket, például protonpumpa-gátlókat (savlekötőket) vagy bizonyos vércukorszint csökkentő gyógyszert szedünk, vagy ha nagyon szigorú vegán vagy vegetáriánus étrendet követünk. Általában nem egy adott B-vitamin hiányzik, hanem egyszerre több. Ez azzal magyarázható, hogy a B-vitaminok a természetben is egymással szinergiában fordulnak elő, kapcsolódnak egymáshoz, és elősegítik egymás hatását. Éppen ezért manapság már azt mondhatjuk, hogy a legjobb komplexen bejuttatni a B-vitaminokat semmint egyesével pótolni azokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)