Fontos vitamin lehet elérhetetlen: válság fenyegeti Európát

Súlyos vitaminhiány fenyegetheti Európát. 

2024. október 14., 13:15

Szerző:

Óriási vitaminhiány léphet fel Európában, aminek úgy fest, Németország lehet az epicentruma. A B-vitamin már most nehezen elérhető, a helyzet pedig az előrejelzések szerint csak tovább fokozódik majd – írja a Tények.

Ez lehet a háttérben 

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, mi állhat a hiány hátterében? A Tények cikke szerint egyes iparági szakértők azt mondják, a BASF ludwigshafeni üzemében történt júliusi robbanás is közrejátszat az ellátás zavarában. Az üzemben jellemzően az A- és E-vitamin gyártására összpontosítottak, de a robbanás miatt bekövetkező termelési fennakadások közvetett hatással lehetnek a B-vitamin piacra is. Az A, valamint E-vitaminok alternatív forrásokból is beszerezhetők, viszont a B-vitaminok gyártása jóval komplexebb, speciális létesítményeket és technológiát igényel, emiatt könnyebben alakulhat ki hiány is belőle. 

Nagyon fontos vitamin 

A B-vitamin pótlása egyébként nagyon fontos, hiszen az idegrendszert és a mentális egészséget is támogatja, arról pedig már nem is beszélve, hogy az ételek energiává alakításában is segít. A B-vitaminok megtalálhatók a vitaminkészítményekben, de az energiaitalokban, illetve a vitaminokkal dúsított italokban is, amiket napi szinten rengetegen fogyasztanak. A hiány éppen ezért súlyosan érintheti ezen termékek gyártóit, de a gyógyszertárak és a kórházak is bajban lehetnek. A vitaminkészítmények esetében egyébként az árak már most emelkednek, a készletek pedig gyorsan fogynak. 

Vitaminválság jöhet 

A hiány hatással lehet más iparágakra is, mint például az állati takarmányok (ahol a B-vitaminok fontosak az állatok egészségére) és a kozmetikai ipar (amely gyakran használ B-vitaminokat a bőr és haj ápolására). Bár biztosan semmi sem biztos, de egyes szakértők úgy gondolják, a B-vitaminok piacán érzékelhető zavarok még tovább fokozódnak majd. A folyamatosan növekvő globális kereslet, illetve a gyártási fennakadások további nyomást helyeznek a gyártókra, emiatt pedig vitaminválság fenyegetheti Európát.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)