Megnő a stroke kockázata ennek a vitaminnak a hiányától

Egy Kínában végzett új kutatás szerint a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik, ha elegendő D-vitamint szedünk. Természetesen a kellő mennyiségű vitamin mellett figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra.

2024. július 5., 08:56

Szerző:

Kiderült, hogy a D-vitamin-hiány akár 28 százalékkal is megnövelheti a stroke kockázatát. Sőt nemcsak a szélütés esélye nő, hanem a stroke utáni felépülésre is kevesebb a lehetőség – hívja fel a figyelmet a divany.hu.

Magyarországon minden fél órában meghal egy ember szélütés miatt

Magyarországon 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba miatta, s ami még ennél is ijesztőbb, hogy a szélütés következményeként hazánkban minden fél órában meghal egy ember – derül ki a Magyar Stroke Társaság tájékoztatásából.

Érdemes tehát mindent megtenni a stroke megelőzése érdekében. A betegség kialakulásában jelentős kockázati tényezőnek számít az ellenőrizetlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás, amelyek mindegyike növeli a szívbetegség és a stroke kialakulásának esélyét.

A D-vitamin nem csak a stroke megelőzése miatt fontos

Az egészséges táplálkozás, vagyis a zsírszegény, cukormentes és növényi alapú diéta, valamint a rendszeres sport az előszobája annak, hogy elkerüljük a szív- és érrendszeri betegségeket. A hatékony megelőzés érdekében egy friss kutatás alapján az orvosok azt javasolják, hogy egészségünk védelme és a stroke kockázatának csökkentése érdekében naponta szedjünk D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt.

Korábbi kutatások ugyanis azt igazolták, hogy a D-vitamin hiánya növelheti a szívbetegség kockázatát. A kardiológusok szerint a D-vitaminnak nemcsak akkor van kiemelt jelentősége van a stroke kialakulását akarjuk elkerülni, hanem akkor is, ha szeretnénk megőrizni a szívünk egészségét.

A vérrögök veszélyére is figyelmeztetnek

A vizsgálat során a kutatók megfigyelték, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező embereknél 28 százalékkal nagyobb volt a stroke kockázata, és közel háromszor akkora az esélye, hogy szélütés után nem épülnek fel.

Bár nem volt szignifikáns kapcsolat az alacsony D-vitamin szint és az agyvérzés kockázata között, de szoros kapcsolat volt az alacsony D-vitamin szint és a vérrögök által okozott ischaemiás stroke, vagyis aközött az állapot között, amikor a vérellátás lecsökken az agyban.

A kutatók hangsúlyozták, bár nagyon fontos a D-vitamin pótlása, az étrend-kiegészítőkkel, illetve a megfelelő étrenddel bevitt elegendő mennyiségű D-vitamin önmagában nem elég ahhoz, hogy az egészségünket károsító tevékenységeket ellensúlyozzuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a hatékony szív- és egészségvédelem érdekében elengedhetetlen, hogy tudatos életmódot folytassunk.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: Freepik)