Sokkoló adat: magyar népbetegség lett az elhízás

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.

2024. június 20., 15:04

Szerző:

Túlsúly és elhízás terén hazánk a Föld összes országa közül az ötödik helyen áll – állította Németh Gábor nőgyógyász az MTA Szegedi Területi Bizottságának eseményén, ahol az elhízásról értekeztek hozzértők. A Szegeder tudósítása szerint a szakember kifejtette, talán még az előbbinél is meghökkentőbb adat, hogy

Magyarországon a lakosság 62 százaléka túlsúlyos, és 27 százalék elhízott. 

A szakember kifejtette azt is, hogy általában a sebészeknek komoly kihívást jelent az elhízott emberek kezelése, egy hasi műtét esetén például sokkal nehezebb eljutni az adott szervhez, és lezárni is nehezebb a műtéti heget.

Párducz László gyermeknőgyógyász ezt azzal egészítette ki, hogy a túlsúlyban a férfiak kicsivel megelőzik a nőket, de elhízásban magasan vezetnek a nők. Ez pedig hatással van a reproduktív egészségre is, ugyanis a zsírszövet női nemi hormont, ösztrogént termel, ezért összefüggésben áll a menstruációs ciklussal, vagy annak hiányával. A nem megfelelő testsúly olyan zavarokat idézhet elő, mint a policisztás petefészek szindróma (PCOS), vagy az endometriózis, és a gyerekvállalást sem könnyíti meg.

Kutatások szerint, ha egy túlsúlyos vagy elhízott lány leadja a testtömege tíz százalékát, akár kis dózisú gyógyszer hatására is beindul az addig hiányzó menstruáció. A gyakorlatban ez ritkán történik meg: a statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz. Nem meglepő módon az okok között szerepel a túl kevés testmozgás, a túlzott energiabevitel, de hormonális rendellenességek és pszichés tényezők is.

„Míg a BMI-érték szerinti alultápláltságról sok szó esik, a minőségi alultápláltságról nem nagyon”

– állítja Dusa Fanny dietetikus. Szerinte adott a kérdés: ha csak annyit hall a páciens az orvostól, hogy fogyjon le, honnan szed ehhez információt? „Ha az autóval van problémánk, elmegyünk autószerelőhöz, ha hajat szeretnénk vágatni, elmegyünk fodrászhoz. De ha diétáról van szó, hirtelen mindenki fociedző lesz” – jegyezte meg a dietetikus. Arra hívta fel ezzel a figyelmet, hogy az interneten fellelhető népszerű diéták, amelyek gyors fogyást ígérnek, nem feltétlenül jelentenek megoldást az egészségügyi problémákra. A páciensek sokszor valamilyen szélsőséget keresnek, mert gyorsan szeretnének látványos eredményt elérni – de például egy lombikprogramban ez rendkívül kockázatos.

Népszerű dolog például a glutén indokolatlan kizárása egy diétából, ami – hacsak nem cöliákiás a beteg, vagy nem kapott kifejezetten erre vonatkozó orvosi tanácsot – teljesen értelmetlen, és nem megoldás semmire. Ez az étrend, ha nem megfelelően állítják össze, kontraproduktív is lehet, adott esetben túlsúlyt eredményezhet. A tejtermékek kizárása szintén nem célravezető, mivel az azzal bevitt kalcium és D-vitamin alapvető fontosságú a szervezet számára.

Népszerűek még a „low carb” azaz a szénhidrátcsökkentett diéták. A szénhidrát viszont fontos tápanyag, és az sem mindegy, hogy milyen minőségűt fogyasztunk belőle – így ez a diéta is okozhat elhízást.

A dietetikus felhívta a figyelmet, hogy 120 gramm szénhidrát kell egy nap csak az agynak.

Aki úgy próbálja a testtömegét csökkenteni, hogy ezeket nem tartja figyelemben, az minőségi alultáplálttá válik: talán csökken a súlyfeleslege, de közben nem jut elegendő tápanyaghoz a szervezete. Érdemes tehát a megfelelő étrendet, és nem a gyors fogyást előtérbe helyezni.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: mariya_m via Pixabay)