Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki rák azoknál, akiknél a cukorbetegség fiatal korban kezdődik

A Dr. Safadi Heléna nevével is fémjelzett tanulmány szerint a fiatal cukorbetegsnél nagyobb a rák kialakulásának az esélye. A fiatalkori cukorbetegség és rák összefüggéséről a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának tanársegéde beszélt a Jazzy rádióban.

2024. július 3., 16:53

Szerző:

„Ha a a cukorbetegség fiatal életkorban indul, ez a 40-55 év közötti korosztályt érinti, akkor sokkal nagyobb kockázata van, hogy daganatos betegség is kialakul, mint az ugyanilyen életkorú, de egészséges, tehát nem diabéteszes egyének körében” – mondta Dr. Safadi Heléna a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának tanársegéde a Jazzy rádióban.

Az is előfordul, hogy a rák alakul ki hamarabb, nem a cukorbetegség

Ebben az életkorban elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség jelenik meg, ám Dr. Safadi felhívja a figyelmet, hogy a kutatásuk szerint előfordul, hogy a rák alakul ki hamarabb, és utána a cukorbetegség. A cukorbetegség és a rák összefüggésének okáról Dr. Safadi azt mondta, nem tudják a pontos okát annak, hogyan függ össze a két állapot. 

„Sok tényezős a folyamat, amit a mi vizsgálatunk alá tud támasztani, pontosan azért, mert már a cukorbetegség kialakulása előtt megnövekedik a daganatok kialakulásának a kockázata, az az, hogy valószínűleg már a cukorbetegséget megelőző állapot is kockázatot jelent a daganatokra, ez általában az úgynevezett hiperinzulinémiával szokták magyarázni, ez az inzulinszintnek a megnövekedését jelenti, és egyes kutatások szerint a megemelkedett inzulinszintnek van egy daganatok kialakulását előidéző hatása” – magyarázza a szakember.

A tanulmány alapján az a tendencia figyelhető meg, hogy a cukorbetegségben érintett fiatalabb korosztály a hasnyálmirígy, a májrák és a prosztatarák tekintetében magasabb kockázatot mutat a diabétesszel nem küzdő kortársaikkal szemben. Ezen ráktípusok és a cukorbetegség kapcsolatának feltárása még a jövő kihívásai közé tartozik, az azonban bizonyos, hogy a cukorbetegséggel élő fiatalabb korosztályba tartozók kétszeres-háromszoros különbséget produkálnak a kontrollcsoporthoz képest. Minél idősebb generációknál vizsgálják ugyanezt az összefüggést, annál kisebb a különbség. 

Mit tudunk tenni, hogy megelőzzük akár a rák, akár a cukorbetegség kialakulását?

Dr. Safadi Heléna azt hangsúlyozza, hogy szűrővizsgálatokra kell járni, valamint oda kell figyelni a helyes életmódra. A szakember azt javasolja, hogy ha valakinél az érintett életkorban cukorbetegséget diagnosztizálnak, mindenképpen legyen annyi lélekjelenléte, hogy elmegy a szűrővizsgálatokra is.

A teljes beszélgetés a Jazzy rádió honlapján hallgatható meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)