Telefonos applikáció segíthet a stroke felismerésében

Életmentő lehet egy stroke felismerésére kifejlesztett alkalmazás.

2024. június 28., 15:32

Szerző:

Egy új mobilalkalmazás segíthet abban, hogy minél hamarabb felismerjék az akut agyi érkatasztrófa, vagyis a stroke tüneteit – számolt be róla a HVG.

A szélütés, stroke vagy agyvérzés néven is emlegetett súlyos állapot, vagyis az agyi érkatasztrófa életveszélyes, hiszen ilyenkor az agy vérellátottsága nem biztosított. Ez akkor következhet be, ha akadályoztatva van a vér áthaladása az ereken, általában egy vérrög következtében.

Ennél a betegségnél az időnek hatalmas szerepe van: minél gyorsabban jut ellátáshoz a páciens, annál nagyobb az esélye, hogy maradandó károsodás nélkül felépül. Ha azonban nem kap időben segítséget, számos komoly szövődmény is kialakulhat a bénulástól kezdve a beszédközpont sérüléséig, és a legsúlyosabb esetben a páciens akár életét is vesztheti.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél előbb felismerhetőek legyenek a stroke tünetei, így az agy sérülései is minimalizálhatóak. Az ausztrál RMIT egyetem mérnökei egy olyan új mobilapplikációt fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszi ahhoz, hogy érzékelje az emberi arcon az agyi érkatasztrófa jeleit.

Forradalmi megoldás a stroke felismerésére

Az alkalmazással kapcsolatos kutatási eredményeket elsőként a Computer Methods and Programs in Biomedicine című tudományos lapban közölték.

Az alkalmazás a gyakorlatban úgy működik, hogy a telefon kameráján keresztül kielemzi a páciens arcát, annak mozgását, és akár a mentősöknek is segíthet, hogy a nehezen megítélhető tüneteknél biztos választ adjon arra, stroke áll-e a háttérben.

A mesterséges intelligencia abban nyújt segítséget, hogy az alkalmazás képes legyen felmérni, mennyire szimmetrikus az arc, és hogy a stroke-hoz köthető jellegzetes arcmozgásokat is jelezze. Az agyi érkatasztrófa következtében sok betegnél jelentkezik tünetként a féloldali bénulás, amely a szemet és a szájat is érinti. Ilyen esetekben előfordulhat például, hogy a beteg képes beszélni, de a szája egyik oldala már nem mozog, vagy éppen a nyelve egyik fele teljesen elzsibbad. Mindez még enyhe formában is olyan mozgásokat és eltéréseket eredményez, amelyeket a vizsgálatot végzők esetenként nem, de az applikáció képes felismerni.

Az egyik ausztrál mérnök, Dinesh Kumar elmondta, hogy az alkalmazás nem képes helyettesíteni az orvosi diagnosztizálást, ez nem is céljuk, ám 82%-os pontossággal működik. Korábban is zajlottak már kutatások az agyi érkatasztrófával kapcsolatban, és ezen tanulmányokból kiderült, hogy a sürgősségi osztályokon a stroke-os esetek 13 százalékát nem diagnosztizálják, ami rendkívül aggasztó.

A rendszer fejlesztése során videófelvételekkel segítették a mesterséges intelligencia fejlődését: egészséges, és stroke-ot elszenvedett betegek arcmozgását mutatták be, az alkalmazás pedig mostanra képes megkülönböztetni ezeket. Mint azt a kutatók kifejtették, azt szeretnék, ha fejlesztésük rövidesen az ausztrál sürgősségi ellátást segíthetné.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)