Drasztikusan nő a szívroham esélye, ha a teste ebben az állapotban van

A hosszú ideje fennálló túlsúly jelentősen megnöveli a szívroham és a stroke esélyét.

2024. június 9., 16:00

Szerző:

A legújabb kutatások kimutatták, hogy minél régebb óta küzd valaki túlsúllyal, annál nagyobb nála a szívroham és a stroke esélye – olvasható a Healthline oldalán. A kutatócsoportban a Harvard kutatói és a kutatást finanszírozó Eli Lilly gyógyszergyártó cég munkatársai vettek részt. A kutatás eredményeit pedig az Endokrin Társaság legutóbbi éves találkozóján mutatták be. 

A kutatók 25 feletti BMI-vel (testtömegindex) rendelkező, azaz a túlsúlyos kategóriába tartozó embereket vizsgáltak. A 109 259 nő és 27 239 férfi közül, akiknek adatait elemezték, a résztvevők 8,8%-ának volt szívbetegsége 2000 és 2020 között. A kutatás kimutatta, hogy a több mint egy évtizede túlsúlyosnak számító 65 év alatti férfiak és az 50 év alatti nők körében 25-60%-kal megnőtt a regisztrált szív- és érrendszeri események, a stroke vagy a szívroham száma. Ugyanakkor a 50 év feletti nőkre és a 65 év feletti férfiakra nem volt igaz ez a megállapítás. 

A szívroham megelőzhető a korai kezeléssel

Dr. Matthew I. Tomey, a Mount Sinai Fuster Szívkórház kardiológusa szerint a fenti eredmények segíthetnek  az orvosoknak korábban kezelni a betegeket. Túl későn kezdünk el foglalkozni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását elősegítő kockázati tényezőkkel – mondta Tomey. 

Egyre több bizonyíték tanúskodik arról, hogy már a 20-as és 30-as éveinkben ott lappanganak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására utaló jelek. A betegségek korai azonosításával és a kockázati tényezők aktív ellenőrzésével jelentősen csökkenteni lehetne a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számát.  

Dr. Alexander Turchin, a Harvard Orvostudományi Karának docense szerint a tanulmány eredményei segíthetnek az emberek egészségi állapotának javításában. Azt hiszem, az a legnagyobb tanulság,  hogy attól, mert valakinek súlyfeleslege van, még változtathat az életmódján, és megszabadulhat a plusz kilóktól, amivel az egészségügyi kockázatokat is csökkentheti - fűzte hozzá Turchin. 

A szív egészségét védő tanácsok

A legfontosabb irányelv, amit az egészségügyi szervezetek is hirdetnek, az egészséges életmód kialakítása. Aminek kulcseleme a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás. Emellett a dohányzástól való tartózkodás, a megfelelő alvási szokások, az egészséges testsúly, valamint az ideális koleszterin-, vérnyomás- és vércukorszint fenntartása is sokat segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. 

(Kép forrása: Pixabay)