50 felett sem lehetetlen fogyni! Ezek a legfontosabb szabályok
Ahogy telnek az évek, egyre gyorsabban szaladnak fel a kilók és egyre makacsabbul ragaszkodnak hozzánk. Azonban – ahogy a mondás tartja – semmi sem lehetetlen, a fogyás sem az ötenenes-hatvanas korosztálynak, ha betartanak néhány alapvető szabályt.
Idősebb korban a súlyvesztés egy kicsit nehezebb, a szervezetünk már nem pörög extragyors módban, mint annak idején. A Nature Medicine című szaklapban megjelent kutatás során a tudósok 54 nő és férfi zsírsejtjeit vizsgálták 13 éven át. Ezen időszak alatt minden résztvevő lipidanyagcseréje csökkent attól teljesen függetlenül, hogy menet közben híztak vagy fogytak-e. Azok, akik nem próbálták ezt kompenzálni azzal, hogy kevesebb kalóriát fogyasztottak, és többet mozogtak, átlagosan 20%-ot híztak – írja a divany.hu.
Korábbi kutatások már igazolták, hogy a lipidanyagcsere gyorsításának legjobb módja a sok mozgás. A sportolást sosem késő elkezdeni, sőt annál fontosabb, minél idősebb az ember. A mozgás révén szembe lehet szállni az izomveszteséggel és az anyagcsere lelassulásával is, mivel az izomszövet metabolikusan a legaktívabb, ez befolyásolja az elégetett kalóriák számát vagy a nyugalmi energiafelhasználást. Az elvesztett izomtömeg helyett ráadásul többnyire zsírt raktároz a szervezet. Hogy ezt a folyamatot megelőzze, mozogjon naponta legalább fél órán át!
50 éves kor felett ezeket az élelmiszereket kerülje, ha fogyni szeretne
Bár nincs egy tökéletes étrend 50 év felettiek számára, van néhány kifejezetten hasznos étel, amelyet be kell venni az étrendbe, és néhányat korlátozni kell. Ezzel megelőzhető a súlygyarapodás, ami gyakran az öregedéssel jár, látszólag automatikusan.
Az első fontos szabály, hogy ha az ember több mint 50 éves, és nehezen tud fogyni, kerülje a cukros ételeket és a nagyon finomított szénhidrátokat. Ehelyett válasszon több rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, és párosítsa őket egészséges zsírral és sovány fehérjével, hogy beindítsa az anyagcserét.
A National Institutes of Health szerint az 50 év felettiek, vagy általában az egészséges időskor számára a legjobb étrend az, ha a kalóriadúsabb ételekről és nassolnivalókról az alacsonyabb kalóriatartalmú, tápanyagdúsabb ételek felé mozdulunk el.
Ha az ember néhány minőségi cserét végrehajt, hogy megszabaduljon a felesleges cukortól, automatikusan kevesebb kalóriát eszik majd, és több szénhidrátszegény ételt fog fogyasztani anélkül, hogy konkrét étrendet kellene követnie. Egy másik kedvező velejárója annak, ha több teljes értékű élelmiszert, különösen gyümölcsöt és zöldséget eszik, az, hogy több vitamint, ásványi anyagot, rostot és betegségek elleni antioxidánst visz be, amelyek az életkor előrehaladtával segítenek majd egészségesnek maradni.
Az étrend megtisztítása segít csökkenteni a kalóriákat, de az aktivitás növelése ugyanolyan fontos. Minél aktívabb, annál rugalmasabb lehet az étrendje. A National Institutes of Health szerint, ha valaki 50 év feletti és fizikailag aktív, akkor 400-600 kalóriával többet ehet, mint ülő életmódot folytató kortársai.
A testtömegindex (BMI) is árulkodó
A Maturitas folyóiratban 2015 áprilisában megjelent tanulmány megállapította, hogy az anyagcsere lassulási ütemét nagymértékben befolyásolja az ember neme, életkora és testtömegindexe is.
Ebben a tanulmányban 3442 különböző korú és BMI-vel rendelkező felnőttet vontak be, és kiderült, hogy minél több a súlyfelesleg, annál jobban csökken az anyagcsere az életkorral. Azt is megállapították, hogy a nők 47 éves koruk körül kezdenek el hízni, ami egybeesik a menopauzával. Férfiaknál az anyagcsere sebességének változása a testsúlytól függ.
Megerősítették, hogy azok, akik karcsúbbak, jobban megtartják az anyagcseréjük sebességét, mint a túlsúlyosak vagy elhízottak. Mindenki lelassul egy kissé azonban, ami azt jelenti, hogy a kalóriáinak számát csökkentenie kell ebben a korban. A testtömegtől és a BMI-től függően előnyös lehet, ha minden évtizedben napi 40-90 kalóriával csökkenti az elfogyasztott mennyiséget.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)