Diéta: napi 8 órán át azt ehet, amit csak akar, mégis olvadnak a kilók

Napi 8 óra evés, amit nem korlátoznak szabályok, mégis szépen lehet vele fogyni. Jól hangzik, ugye? Nem hiába esküsznek rá a sztárok is. Mutatjuk, hogy fogyhat úgy, hogy közben jól lakik.

2024. április 19., 10:11

Szerző:

A 16:8 diéta az új slágermódszer, ami a szakaszos böjtök egyik formája és a sztárok is szívesen alkalmazzák – írja a mindmegette.hu. A módszer lényege az, hogy a nap 24 óráját két szakaszra osztjuk, egy 8 órás, valamint egy 16 órás szakaszra.  A nap 16 órájában teljes böjtöt kell  tartani, a fennmaradó 8 órában viszont korlátozás nélkül lehet étkezni. A 8 órás időszakot érdemes a nap közepére időzíteni, például 10 és 18 óra közé.

Piszkosul hatékony diéta

Nemrégiben jelent meg az első tanulmány, amely 12 hetes időszakban vizsgált 23 túlsúlyos személyt, akik a 16:8 diéta alapján reggel 10 és délután 6 óra között ehettek bármit, a nap többi részében azonban csak kalóriamentes folyadékot fogyasztottak. A tanulmány megállapította, hogy a kontrollcsoporttal összehasonlítva a résztvevők napi kb. 350 kalóriával fogyasztottak kevesebbet, kismértékű fogyás volt tapasztalható náluk és a vérnyomásuk is javult.

A diéta tehát nem gyors, de hatékony és kíméletes, mivel nem jár annyi lemondással,mint más diéták vagy böjtök. A módszer hatékonyságát néhány tudós szerint a cirkadián ritmusunk, azaz a belső óránk is támogatja. A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újrakezdődnek. Erre utal a cirkadián kifejezés is, mely a latin circa (körül, megközelítőleg) és a diem (nap) szavakból tevődik össze. A táplálékfelvétel vagy alvás például ilyen napszaki ismétlődést mutat, ezért ha a 16 órás böjtöt a szervezet pihenési szakaszához igazítjuk, akkor valós koplalás-érzet nélkül jutunk át a böjti szakaszon.

Érdemes azonban a 8 órás táplálékfelvételi szakaszban is odafigyelni arra, hogy mit eszünk, mert könnyen túlkompenzálhatjuk 8 óra alatt, ami magában hordozza, hogy túl sok egészségtelen ételtvagy italt fogyasztunk, ami egészségügyi kockázattal járhat.

Ugyanakkor mint azt gasztroenterológusok is megerősítették, a béltraktusnak kétféle működési módja van: vagy táplál vagy regenerálja magát. A regenerációs szakasz elengedhetetlen az egészséges élethez, ám kizárólag akkor áll át az emésztőrendszer a regenrációs szakaszra, ha legalább 16 órán át nem kell táplálékot lebontania.

dr. Schwab Richárd szerint a 2010-es évek elején vált érhetővé, hogy 40-50 év körül sokan azért érzik, hogy másképp működik a szervezetük, és könnyebben mennek fel a kilók, mert a bélflórájuk megváltozott. Ezt helyrehozni pedig évekbe telhet, ezért nagyon fontos a megelőzés. „A fák egészségét is a föld és az abban élő baktériumok határozzák meg” – hozott hasonlatot.

Dr. Schwab Richárd az RTL-nek elmondta, szerinte az emberek nagy többsége többet eszik, mint amennyit kell.

Ilyen például a szakaszos böjt kérdése, ami során 16 óráig pihentetjük az emésztőrendszert, és csak a maradék 8 órában eszünk. A doktor hangsúlyozta: ezt nem mindenkinek javasolják.

Ha valaki nem túlsúlyos, jól érzi magát a bőrében, és semmilyen tünete nincs, akkor nem akarják mindenféleképpen megreformálni az életét.

A túlsúlyos, elhízott embereknek viszont nagyon jó ez a módszer.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)

Tegnap 11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.