Ez a vitamin lelassítja az öregedést és az UV-sugárzástól is véd

Kívül-belül alkalmazva védi a bőrt az E-vitamin, magas antioxidáns tartalma miatt rákmegelőző hatása is jelentős, valamint a szem és a szív egészségének is az őre. 

2024. július 15., 11:05

Szerző:

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek létfontosságúak az emberi szervezetnek, ugyanis csak a segítségükkel tudunk energiát nyerni a szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből, továbbá kiveszik a részüket a hormonok, enzimek és vértestek felépítésében. Összesen 13 vitamin ismert, melyek közül vannak zsírban (A-, D-, E- és K-vitamin) és vízben oldódók (C-, B-vitaminok, folsav, biotin, niacin). Előbbieket el tudjuk raktározni a zsírszövetekben, ami egyben azt is jelenti, hogy ezeket túl tudjuk adagolni, amiből számos egészségügyi probléma eredhet. A vízben oldódó vitaminokból ellenben nem tudunk az ideálisnál többet bevinni a szervezetünkbe, ugyanis ezeket nem raktározzuk el, a felesleg a veséinken át távozik – foglalja össze a benu.hu.

Az esszenciális E-vitamin

A tokoferol néven is ismert E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az E-vitaminnak 8 fajtáját ismerjük: alfa-tokoferol, béta-tokoferol, delta-tokoferol, gamma-tokoferol, továbbá alfa-tokotrienol, béta-tokotrienol, gamma-tokotrienol és delta-tokotrienol. Ezek közül az alfa-tokoferol a legismertebb.

Az E-vitamin a védő hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését. Továbbá képes enyhíteni a gyulladásokat, megelőzi az erek elmeszesedését, javítja az emlékezőképességünket, fontos szerepe van a szem egészségének megőrzésében, részt vesz a zsír-, a fehérje- és a szénhidrátanyagcserében, erősíti az immunrendszert, védi a bőrt, csökkenti a magas vérnyomást, növeli az állóképességet, és javítja a sejtek regenerációját.

Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt, a C- és A-vitaminnal közösen maximális hatást fejt ki, valamint javítja az A-vitamin ellátottságát. A szelén fokozza az E-vitamin felszívódását, ellenben a nagy mennyiségű szervetlen ásványi anyagok rontják a hatását. Mindezek ellenére negatív hatásai is lehetnek: ha alacsony a szelénszintünk, akkor az E-vitamin rendszeres szedése növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

MIben található E-vitamin?

Az E-vitamin természetes módon megtalálható számos zsírt tartalmazó élelmiszerben, például a növényi olajokban, a tojásban, a húsban, a diófélékben, de ott van a brokkoliban, a spenótban, a kiviben, a mangóban és a paradicsomban is – írja a divany.hu. Bár hiánya ritka, a napi E-vitamin-szükséglet kielégítése fontos az egészség megőrzéséhez, valamint a betegségek megelőzéséhez és egyes esetekben kezeléséhez. Vannak azonban olyan helyzetek, melyeknek nyomán E-vitamin-hiány alakulhat ki. Ilyen például a zsírszegény táplálkozás, a gluténérzékenység, a Crohn-betegség és a cisztás fibrózis.

Az E-vitamin megelőzi a szívkoszorúér-betegséget és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Bár az E-vitamin szívvédő hatása további kutatásokat igényel, pótlása mindenképpen előnyös abban az esetben, ha valaki 2-es típusú cukorbetegségben, vagy hemodialízisben szenved. Vannak olyan kutatások, amelyek összefüggésbe hozták az E-vitamin hiányát a szívelégtelenség és a vérzéses stroke kockázatának növekedésével is.

Mivel nagyon magas az antioxidáns tartalma, ezért az E-vitamin nagy mértékben csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Véd az UV-sugárzástól is

Az E-vitamint megvédi a bőrt az UV-sugárzás által kiváltott szabadgyökök káros hatásaitól, ezért gyakori összetevője a fényvédő készítményeknek. Belsőleg alkalmazva pedig lerövidíti a sebgyógyulásához szükséges időt. Miután az E-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert, gyakran megtalálható a fájdalomcsillapító krémekben is, továbbá a kollagéntermelés elősegítésére is használják.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)