Sokan a konyhában tapasztalják először a halálos szívelégtelenség csendes tünetét

A szaglás elvesztése és a szívelégtelenség közötti összefüggésre bukkantak a kutatók.

2024. július 13., 14:39

Szerző:

A Mirrorban közölt friss tanulmány szerint szoros kapcsolatot van a szaglás elvesztése és a szívelégtelenség között. A szívelégtelenség egy súlyos állapot, hiszen azt jelenti, hogy a szív pumpafunkciója károsodott, emiatt elvesztette a képességét arra, hogy a szervekhez elegendő vért juttasson, ezzel a szervezet tápanyag és oxigén igényét kielégítse. Ez a probléma kialakulhat gyorsan, de fokozatosan is, előidézője lehet többek között egy szívinfarktus, a magas-vérnyomás, vagy a koszorúér betegség. Sajnos a szívelégtelenség egy életet veszélyeztető állapot, ám ha időben felismerik, és a kiváltó alapbetegségeket megfelelően kezelik, tünetei javulhatnak, és előrehaladása megelőzhető.

A szívelégtelenség tünete, amely a konyhában vagy a kertben jelez

A humánegészségügy kutatói lehetséges kapcsolatot találtak a szívelégtelenség és az egyik legfontosabb érzékszerv elvesztése között. Ez egy csendes tünet, amely sokaknak elkerülheti a figyelmét, de ha azon kapja magát, hogy illatos ételt főz, és nem érzi a hagyma sisteregését, az annak a jele lehet, hogy fennáll a szívelégtelenség kockázata.

A Medical News Today beszámol a Michigani Egyetem tanulmányáról, amely „kiszimatolta” a halálos állapot egyik lehetséges korai figyelmeztető jelét, a szaglás elhalványulását. Sokunk számára, ahogy az évek múlnak, különösen a 60-as korhatár felett, érzékszerveink elkezdhetnek romlani – ami a tanulmány társszerzője, Keran Chamberlin szerint a „szubklinikai kardiovaszkuláris változások" árulkodó jele lehet.

Az érintettek nem is tudnak róla, hogy elvesztették a szaglásukat

Dr. Honlei Chen, a tanulmány másik szakértője rámutat: „A szaglás elvesztése vagy károsodása az idősebb felnőttek mintegy negyedét érinti. A közvélemény tudatossága e témában azonban alacsony, a szaglásvesztésben szenvedőknek csak körülbelül 30 százaléka tudja, hogy szaglásvesztésben szenved" – számol be a Gloucestershire Live.

Dr. Chen úgy véli, „a szaglás elvesztése a demencia és a Parkinson-kór egyik legfontosabb korai jelzője. Érdekes módon az újonnan megjelenő adatok, köztük a miénk is, azt sugallják, hogy a szaglásvesztésnek mélyrehatóbb következményei lehetnek az idősebb felnőttek egészségére, beleértve a halálozás, a tüdőgyulladás, a funkcionális hanyatlás és a gyengeség kockázatát"."

A kutatók 2500 ember adatait elemezték, akiknek több mint egy évtizeden keresztül követték nyomon a fizikai egészségét, beleértve a szaglásukat is. Azt találták, hogy azoknál, akik elvesztették a szaglásukat, 30 százalékkal nagyobb volt az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, mint azoknál, akik tisztán érezték a szaglásukat.

„Tekintettel arra, amit a szaglás elvesztése és a szív- és érrendszeri egészség közötti lehetséges összefüggésekről tárgyaltunk, nem vagyunk teljesen meglepve a megállapításunkon"– mondta Dr. Chen.

„Mivel a szívelégtelenség egy előrehaladott, sokrétű szindróma, a progresszióját súlyosbíthatja a fokozott sebezhetőség. Ezért a szaglásvesztés markerként, közreműködőként vagy mindkettőként összefügghet a szív- és érrendszeri egészséggel" – tette hozzá a tanulmány társszerzője, Chamberlin. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)