Akár a szívroham jele is lehet ez a szokatlan tünet

Életveszélyes állapotot idézhet elő a szívroham, ezért az első jelek felismerése kulcsfontosságú.

2024. július 2., 18:34

Szerző:

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak, így a szívroham kockázata is rengeteg embert érint. A tünetek időben történő felismerése életet menthet – hívta fel a figyelmet a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS).

A szívinfarktus során a szív vérellátása hirtelen megszűnik, általában azért, mert egy korábban kialakult vérrög elzár egy fontos eret, így a vér nem képes áthaladni rajta. Mindez a szívizomzatot is károsíthatja, és életveszélyes állapotot idéz elő, így azonnali orvosi segítséget igényel.

Az esetek egy részében azonban nem egyértelműek a szívroham jelei, pedig a késlekedés súlyos következményekkel járhat. A szakemberek mindig igyekeznek felhívni a figyelmet a lehetséges jelekre, ám a páciensek, illetve a környezetük esetenként mégsem ismeri fel ezeket, pedig pánik helyett csak a gyors cselekvés mentheti meg a beteg életét.

A szívroham néha furcsa tüneteket produkál

A szívinfarktus általában fájdalmat okoz a mellkasban, amelyet a legtöbb páciens szorító érzésként ír le, és gyakran társul hozzá olyan érzés, mintha az egész mellkas nyomás alá került volna.

Ugyanakkor ez a fájdalom bizonyos esetekben a test más pontjaira is átterjedhet, esetenként ott erősebben is jelentkezhet. Többnyire a törzs és a végtagok bal oldala érintett, de akár mindkét oldalnál is jelentkezhetnek a tünetek. Az állkapocs, a nyak, a vállak, a hát, a has és a karok zsibbadása, illetve fájdalma intő jel lehet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Sok beteg tapasztal émelygést, szédülést, hányingert és akár hányást is. A szívrohamot erőteljes izzadás és légszomj kísérheti, emiatt akár a pánikrohamhoz hasonló szorongás is kialakulhat. A köhögés és az erőteljes zihálás is a szívroham egyértelmű jelei közé tartoznak, mégis sokan félreértelmezik ezeket. Azt is fontos megemlíteni, hogy ugyan a mellkasi fájdalom sokaknál kifejezetten erős, de egyes betegek esetében akár enyhe is lehet, és könnyen összetéveszthetővé válik az emésztési problémák során tapasztalható hasi diszkomfortérzettel.

A tünetek és azok kombinációi egyénenként eltérőek lehetnek: míg egyeseknél minden felsorolt tünet jelentkezik, másoknál csak egyetlen tünet utal a szívinfarktusra, és az sem biztos, hogy a mellkasi fájdalom mindenképpen kialakul – bár ez a szívroham leggyakoribb tünete.

A vér hígítása elsődleges ilyenkor, hogy feloldódjon az esetlegesen kialakult vérrög, és akár még műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A kórházi kezelés elkerülhetetlen, az orvosi segítségre pedig minél hamarabb szüksége van a páciensnek. A szakemberek éppen ezért felhívták a figyelmet arra, hogy aki a fenti tüneteket tapasztalja saját magán vagy a környezetében bárkin, azonnal hívja a mentőket, hogy a páciens mihamarabb megfelelő ellátást kaphasson.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

2024. július 3., 14:33

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.