A 7 napos zöldségdiéta még a strandszezon előtt megszabadíthatja néhány kilótól
Ez a diéta még a nyári strandszezon előtt bevethető a súlycsökkentésre.
Minden évben nők ezrei esnek kétségbe, amikor rájönnek, hogy a tavalyi fürdőruha már túl szűk. Ilyenkor egy megfelelő diéta még hatásos lehet, ám sokan drasztikus módszerekhez folyamodnak, pedig léteznek kíméletesebb megoldások is – hívta fel a figyelmet az EatingWell.
Az orvosok és táplálkozási szakértők rendszeresen kihangsúlyozzák, hogy a koplalás ugyan gyors megoldásnak tűnhet, ám hosszú távon nem fenntartható, a szervezetre rendkívül károsan hat, hiszen megvonja a testtől a szükséges tápanyagokat is, ráadásul nem is hoz tartós eredményeket, hiszen az ilyen módon leadott kilók nagyon gyorsan vissza is kúsznak, amint a fogyni vágyó visszatér a normál étkezéshez.
Ám léteznek olyan megoldások, amelyek kíméletesebbek és hatékonyabbak. Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, a gyümölcsdiéta nyáron már egy hét alatt is segíthet, ám a zöldségdiéta sem kevésbé hatékony. Ezekkel a módszerekkel bejuttathatóak a legfontosabb tápanyagok a szervezetbe, ugyanakkor a felesleges kilóktól is meg lehet szabadulni.
Ezek a zöldségdiéta szabályai
Kétségtelen, hogy a testsúly csökkentéséhez nagy önfegyelemre van szükség, és az étrend megtervezésén kívül nagy figyelmet kell fordítani a rendszeres és megfelelő mennyiségű testmozgásra is. Ugyanakkor a táplálkozás meghatározó tényező.
A zöldségdiétát alapvetően egy hétig szokás tartani, ezen időszak alatt a bevitt adagok mennyiségét is jelentősen csökkenteni kell, amihez nehéz lehet hozzászokni. Csak így lehet kalóriadeficitet elérni, ami nélkülözhetetlen a fogyáshoz.
A szakemberek összeállítottak egy ajánlást, hogyan érdemes megtervezni az étkezéseket ebben az egy hétben. Az első napon reggeli banánturmixot célszerű fogyasztani, de két evőkanálnyi mandula sem árthat. Az ebéd lehet görögsaláta sajttal, a vacsora pedig lehet zöldséges taco, valamint édességként szőlő.
A második napon a reggeli általában tojásos-avokádós pirítós, majd egy fél csészényi málna, ebédre pedig szintén érdemes salátát fogyasztani, ahogyan vacsorára is, ennek típusa ízlés szerint változhat. A harmadik naptól fogyasztható natúr joghurt is, ebből akár olyan szósz is készülhet, amely alkalmas arra, hogy mártogatóst készítsünk belőle. Az uborkasaláta, valamint az ecetes saláták fogyasztása rendkívül egészséges, de akár grillezni is lehet, ami változatosságot jelenhet.
A diéta második felében érdemes vegetáriánus receptekből inspirálódva valamilyen tartalmasabb, húsmentes fogást készíteni, miközben a saját készítésű turmixok is jó megoldást kínálnak. Arra fontos figyelni, hogy a zöldség mellett elfogyasztott tejtermékek zsírszegények legyenek, és ízesítés helyett a natúr verziókat érdemes előnyben részesíteni.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)