Így csökkenthető a szívinfarktus esélye

Néhány szabály betartásával a szívinfarktus kialakulásának esélyét mindenki mérsékelheti.

2024. június 25., 18:50

Szerző:

Egyre többen vannak, akik tartanak egy esetleges szívinfarktus bekövetkezésétől, ám a szakemberek szerint maguk a páciensek is sokat tehetnek a megelőzés érdekében – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Különösen azoknak fontos megtenniük a megfelelő óvintézkedéseket, akiknél családi halmozódás áll fenn, esetleg a felmenőik között voltak olyan személyek, akiknél szív- és érrendszeri betegségek alakultak ki.

Elsősorban az életmód megváltoztatása lehet hatásos, de természetesen a rendszeres szűrővizsgálatok során is fény derülhet egyes problémákra. A megfelelő megelőző kezelésekkel jelentősen csökkenthető a komoly betegségek kockázata, ezért a szakemberek minden alkalommal kihangsúlyozzák ezen vizsgálatok fontosságát.

Ezt teheti, hogy elkerülje a szívinfarktust

A dohányzás elhagyása az egészségre nézve csak pozitív lehet, hiszen a dohányfüst érszűkítő hatású, ami növeli a szívinfarktus kockázatát, de számos egyéb betegség kiváltója is lehet. A daganatos, illetve a krónikus betegségek is gyakran ezen tevékenység számlájára írhatóak, így akár segítséggel, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt mindenki kiiktassa az életéből. Természetesen az alkoholfogyasztás is a káros szenvedélyek közé tartozik, amely a stroke kockázatát is növeli.

A szívinfarktus szempontjából kiemelt jelentősége van a megfelelő étkezésnek is, hiszen a kiváltó okai között szerepel a magas koleszterin-szint, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is, ezekre pedig mind pozitív hatást gyakorol a kiegyensúlyozott táplálkozás. A rostokban, halakban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nélkülözhetetlen, a vörös húsokat és a készételeket azonban érdemes elkerülni.

A koleszterin-szint és a vérnyomás csökkentése minden szempontból előnyös, ugyanis ez a két érték a szívinfarktus legnagyobb kockázati tényezői közé tartozik. Ha szükséges, akár gyógyszeres kezelést is igénybe kell venni annak érdekében, hogy ezen értékek helyreálljanak.

A rendszeres testmozgás ebben is segíthet: aki aktív életet él, a szívinfarktus mellett számos más, súlyos betegséget és kórállapotot is elkerülhet, köztük az elhízást, a cukorbetegséget, a légzőszervi betegségeket, és még a mozgásszervi problémák is csökkenthetőek. Az első lépéseket sosem könnyű megtenni, de a testmozgásnak a mindennapok részét kell képeznie, kortól függetlenül.

A stressz manapság szinte kikerülhetetlen, de nem lehet elég szót ejteni arról, hogy a megküzdési technikák kialakítása nélkülözhetetlen. Aki folyamatosan idegeskedik, annál sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki szívinfarktus – éppen ezért minden esetben el kell sajátítani azokat a technikákat, amelyekkel a stressz szintje kordában tartható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)