Szívinfarktus: ezekre a jelekre érdemes figyelni

A szívinfarktus az egyik leggyakoribb halálok. Ezek azok a tünetek, amik a közelgő bajra figyelmeztetnek.

2024. április 12., 20:22

Szerző:

A szívinfarktus a koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, életet veszélyeztető súlyos betegség, mely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik. A magas halálozás mellett a szívinfarktus jelentősen csökkenti a betegek életminőségét, és növeli a rokkantak számát - írja az Egészségkalauz.

Mi a szívinfarktus?

Szívinfarktus érelmeszesedés következtében, a koszorúér belsejében kialakuló szűkület miatt következik be. Ilyenkor az ér belsejében lévő meszes plakk megreped és elzárja a véráram útját. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért és az oxigén ellátása elégtelen lesz, egy idő után végleges károsodást szenved, elhal. Szívinfarktus esetében a halálos veszélyt a szív pumpafunkciójának drasztikus romlása, ezáltal a szervezet vérellátásának megszűnése jelenti.

A szív pumpafunkciója két okból is romolhat, melyek mindegyikéért a csökkent oxigénellátás a felelős. Egyik ok az oxigénhiányos szívizom összehúzódási képességének csökkenése, másik pedig a ritmusos szívműködés ritmustalanná válása. - tájékoztat a Kardioközpont.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus kezelésének első és legfontosabb lépése a szívinfarktus tüneteinek felismerése. Ez sok esetben a tapasztalt orvosoknak is nehézséget okoz, hiszen nem minden esetben okoz tüneteket, vagy épp egyes tünetek elmaradnak. Továbbá az infarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától.

Jellemző szívinfarktus tünetek:

  • mellkasi - jellemzően bal karba sugárzó -szorító fájdalom
  • hányinger, hányás
  • nehézlégzés
  • eszméletvesztés
  • verejtékezés

Egyes esetekben a felsorolt tünetek összetéveszthetőek a mellkasi fájdalommal, az angina pectoris-al. Nagy különbség a két állapot között, hogy az angina pectoris esetén a szív számára szükségesnél kevesebb oxigén érkezik az artériákból általában koszorúér szűkület miatt. A két betegség között a legnagyobb különbség, hogy a szívinfarktus esetében visszafordíthatatlan szívizom elhalás történik, míg a mellkasi fájdalom esetében nem.

A hibernált szívizom akkor alakul ki, amikor a koszorúér elég lassan záródik el ahhoz, hogy a szívizomszövet energia tartalékai kimerüljenek, de nem elég hosszú ideig, hogy szívizomelhalás következzen be. Így ezek a részek nem halnak el, csak beszüntetik a működésüket, „hibernálódnak”. Ha ismét normális vérellátáshoz jutnak beavatkozások útján, újra aktivizálódhatnak – írja a lap.

Nincs nővér, leállt az infarktusellátás az egyik budapesti kórházban

Februárban írtunk arról, hogy a zuglói Uzsoki Utcai Kórház határozatlan ideig nem tudja fogadni a kardiológiai betegeket. Az intézmény orvosigazgatója azt írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak, hogy „humánerőforrás gondok” miatt nem tudják biztosítani a betegek ellátását. Kevés a nővér, de az egészségügyi államtitkár szerint már gondolkodnak a megoldáson.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is posztolt erről a Facebook oldalán. Mint írta, „ez egy elég rossz hír, az Uzsoki Utcai Kórház eddig azért még működőképes volt, most egy alapszakmai ellátás szűnik meg ott határozatlan ideig. A kardiológiai osztály gyakorlatilag a súlyos betegek tekintetében leáll, nem lesz infarktusellátás, de egyéb komolyabb ellátás sem. Szívizominfarktus ellátás és a súlyos kardiológiai betegek ellátást egy fővárosi, megyei szintű kórház nem tudja biztosítani. Ott, ahol a munkaerő a leginkább elérhető, ez nem megy, mi lehet a helyzet vidéken? Itt tart ma az egészségügyi ellátás!”

A betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában, a Betegápoló Irgalmas Rendi Kórházban, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, és a Honvédkórházban látják majd el – olvasható az Economx oldalán.

A Uzsoki Utcai Kórház orvosigazgatója a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK) küldött levelében indoklásként azt írta, kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben nem tudják biztosítani a koronária intervenciót humánerőforrás gondok miatt, ezért ezeket a szolgáltatásokat lemondják.

 Az államtitkár szerint a magas albérletárak miatt nincs elég nővér a kórházakban

Január elején 20 kórház jelentett be leállást, majd újabb tucatnyi intézmény jelezte, hogy nem tud ellátni bizonyos betegeket. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádióban azt mondta, keresik a megoldást a nővérgondokra. Szerinte Budapesten a legmagasabb a nővérhiány, ennek az oka pedig az, hogy az albérletárak sokkal magasabbak Budapesten, mint bárhol máshol. Orosházáról nem fog senki följönni, hogy 200 ezerrel többet fizessen ki albérletre. Ez a helyzet, ezzel kell kezdenünk valamit és fogunk is – mondta Takács Péter. Nővérszállás mellett egy albérlet-támogatási program is szóba jöhet.

A tavaly év végi kórházigazgatói leváltásokkal kapcsolatban azt mondta az államtitkár új kiválasztási rendszert szeretnének kórházakban. Tizenheten voltak, akik életkor miatt nem lehetnek tovább a kórházigazgatói székben, de a kórházban szakorvosként dolgozhatnak, akár még osztályvezetők is lehetnek, vagy tudományos igazgatók, vagy egyéb területre elmehetnek, de első számú vezetők nem lehetnek.

Hét olyan kollégától köszöntek el, akinek a vezetői teljesítményével voltak elégedetlenek.

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.