Megtalálták az Alheimer-kór ellenszerét, de van egy óriási probléma vele

Kutatók megtalálták a gyógyszert, ami segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt. A probléma csak az, hogy néhány országon kívül sehol sem kapható.

2024. október 27., 11:50

Szerző:

Világszerte több tízmillió ember küzd a demencia tüneteivel, számuk pedig az elkövetkező évtizedekben akár meg is triplázódhat az előrejelzések szerint. Az ohiói Case Western Reserve Egyetem (CWRU) kutatóinak legfrissebb eredményei azonban bizakodásra adhatnak okot, megfigyelték ugyanis, hogy a szemaglutiddal kezelt 2-es típusú cukorbetegek körében alacsonyabb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata – írja a Házi Patika.

Márpedig az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb kiváltó oka, amely az összes eset mintegy 60-70 százalékáért felelős.

Az Alzheimer-kór kutatói egymillió páciens adatait elemezték

Mint az az egyetem közleményében olvasható, a CWRU kutatócsapata Rong Xu biomedicinális informatikus professzor vezetésével közel egymillió amerikai páciens három évet felölelő elektronikus adatait elemezte statisztikai megközelítésben. Ennek során vették észre az összefüggést, hogy azoknál a cukorbetegeknél, akik számára szemaglutidot írt fel az orvosuk, alacsonyabb volt az Alzheimer-kór előfordulási aránya, mint a más gyógyszerterápiát követő betegek esetében – beleértve egyéb GLP-1-receptor-agonista hatóanyagokat is.

„Az új tanulmány a való életből nyert bizonyítékokkal szolgál a szemaglutid Alzheimer-kórra kifejtett hatása kapcsán, miközben a preklinikai vizsgálatok már szintén felvetették, hogy védelmet nyújthat az idegsejtek pusztulásával és gyulladásával szemben” – fogalmazott Xu. Az Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői ezzel együtt hangsúlyozzák, hogy kutatásuknak akadtak korlátai, ezért egyelőre korai lenne szilárd következtetéseket levonni belőle. 

A szemaglutid egyelőre csak néhány országban kapható

A szemaglutidot mint GLP-1-analógot alkalmazzák a 2-es típusú cukorbetegség terápiájában, de a dán Novo Nordisk immár önálló fogyasztószerként is forgalmazza. Csakhogy az injekciós készítmény egyelőre csupán néhány nyugati országban érhető el ez utóbbi indikációra. Mint azt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól megtudtuk, a fogyasztószerre az Európai Bizottság minden európai uniós tagállamra közvetlenül kötelező érvényű forgalomba hozatali engedélyt adott ki, ezzel együtt a hazai forgalmazás egyelőre nem kezdődött el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Science Photo Library via AFP)