Íme az egyszerű napi tevékenységek, amikkel elkerülhető a demencia

Bár biztos módszer nincs a demencia vagy Alzheimer-kór megelőzősére, számos életmódbeli változással mégis csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának kockázatát. 

2024. szeptember 19., 13:57

Szerző:

A demencia és az Alzheimer-kór világszerte rengeteg embert érint, egyes kutatások szerint minden második ember találkozik valamelyik betegséggel az élete egy pontján, ez pedig igencsak riasztó adat. Az Alzheimer's Research UK legutóbbi tanulmánya szerint viszont a betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető lenne, ehhez pedig csak néhány életmódbeli változtatásra lenne szükség – írja a Mirror.

A mozgás fontossága 

Dr. Susan Mitchell, az Alzheimers Research UK munkatársa elmondta, bár jelenleg nincs biztos módszer az említett betegségek megelőzősére, mégis azt javasolja, hogy az emberek tegyenek meg néhány apró lépést annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatot. Állítása szerint néhány egyszerű, napi tevékenység beiktatásával csökkenthető a betegségek kialakulásának esélye. Ezen a ponton jön képbe a rendszeres testmozgás, ugyanis agy váráramlása nagyon fontos. 

Az agyunk egy nagyon fontos szerv és azt hiszem, könnyű azt hinni, hogy ami a nyak felett történik, az kvázi egy külön rendszer 

– magyarázza a szakértő, aki arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a testünk egységként működik, így egyértelmű, hogy, ami jót tesz a szívnek, az bizony jót tehet az agynak is. 

Elég kis lépésekben haladni 

Dr. Mitchell úgy véli, bármilyen apróság segíthet, szóval nem arról van szó, hogy hosszú órákat kellene mindenképpen az edzőteremben tölteni. Persze, ha arra van igény, akkor hajrá, de alapvetően eleinte elég kis lépésekben haladni. Az olyan egyszerű tevékenységek mint a séta, a kertészkedés vagy éppen a házimunka is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minimálisra csökkenjen a demencia vagy éppen az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. 

21 perc 

Nyilvánvalóan az rendszeres torna vagy edzőtermi edzés is jót tesz a mentális egészségnek, szóval hosszú távon lehet, hogy érdemes fontolóra venni ezek beiktatását is, de első körben az a lényeg, hogy csináljon valamit. Dr. Mitchell azt is elmondta, nincs határozott ajánlás arra vonatkozóan, mennyi lenne a minimum fizikai aktivitás egy héten, de Susan azt javasolja, hogy a heti 150 percet lehet érdemes megcélozni, az napi szinten kb. 21 perc. Igen, jól olvassa, mindössze napi 21 percet kellene minimum mozgásra áldozni annak érdekében, hogy a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata a minimum szintre csökkenjen. 21 perc az egészségért, azért ez vállalható, nem? 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)