Nagyobb eséllyel alakul ki demencia, ha valaki ebben a betegségben szenved

A Harvard Egyetem kutatói szerint kapcsolat lehet a demencia kialakulása és a herpeszvírus okozta övsömör között.

2024. augusztus 15., 15:14

Szerző:

Egy most megjelent kutatás szerint a vírus okozta övsömör hosszú távon káros lehet az emberi agyra. Az amerikai Harvard Egyetem tudósai kimutatták, hogy az övsömörben szenvedők nagyjából 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak kognitív hanyatlást azokhoz képest, akiknek nincs ilyen problémájuk. Ez azt az elképzelést is megerősíti, hogy az övsömör elleni vakcina védelmet nyújthat a demencia ellen. A kutatás az Alzheimer’s Research & Therapy című tudományos lapban jelent meg.

Egy vírus okozza

Az övsömört a herpeszvírus okozza, ez gyakorlatilag ugyanaz, ami a gyerekeknél és a fiatal felnőtteknél a bárányhimlő kialakulásáért felelős. Ha valaki meggyógyul a bárányhimlőből, a vírus megbújhat az idegrendszerben, ami hogy aztán évtizedekkel később tapasztalhatja a vírus újbóli fertőzését, az övsömört.

A betegség rendkívül fájdalmas lehet, heteken át tarthat, de olyan is van, hogy valaki évek múltán is idegfájdalmakra panaszkodik. Más vírus vagy baktérium is okozhatja az övsömört, de erre egyelőre nincs semmilyen bizonyíték. A tudósok ezért most megpróbálták feltárni az övsömör és a demencia kialakulása közötti esetleges kapcsolatot.

A nők és a férfiak egyaránt érintettek

A kutatók három korábbi tanulmány adatait elemezték, amelyek nyomon követték az ápolók és egészségügyi szakemberek hosszú távú egészségi állapotát. Arra jutottak, hogy akiknek övsömörük volt, nagyobb eséllyel tapasztaltak magukon úgynevezett kognitív hanyatlást. Az eredmény a nők és a férfiak esetében egyaránt igaz, de a kockázat magasabb volt azoknál a férfiaknál, akik egy APOE4 nevű gént is hordoztak. Ez egy gyakori genetikai variáció, amelyről már ismert, hogy növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Bár a tanulmány nem bizonyítja egyértelműen a két betegség közötti összefüggést, a szakemberek úgy vélik, hogy

az övsömör elleni védőoltás segíthet a demencia kivédésében.

Egy brit kutatás során például a Shingrix nevű vakcinát kapott emberek állapotát követték, és kiderült 90 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia azoknál, akik kaptak oltást.

A kutatók hangsúlyozzák: mivel a bárányhimlő meglehetősen gyakori, így az övsömör elleni védőoltás komoly segítség lehet a későbbi betegség kivédésében.

(Fotó: TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.