Ez a teszt demencia korai szakaszában is jelez

A demencia korai szakaszában is kiszűri a betegséget ez a teszt. 

2024. július 14., 13:06

Szerző:

A vérmarkerektől és az agyi szkenneléstől kezdve a szemteszteken át a hangjelzésekig számtalan módon próbálják a kutatók felismerni a demenciát már jóval az első tünetek jelentkezése előtt. A Science Alert most arról számol be, hogy egy önbevallásos tesztet vetettek be, amely sikerrel kimutatja a demencia megjelenését már a korai szakaszban is.

Sikerrel tesztelték a demencia-tesztet félezer emberen

A Házipatika szemléjében azt írja, a demencia korai felismerésében segíthet az ausztrál kutatók által kifejlesztett új kognitív szűrőeszköz, amely az emberek agyműködésének hat kritikus szempontját méri. Eddig 526 emberen tesztelték, akiknek egy 46 kérdésből álló kérdőívet kellett kitölteniük. Ezekben az elmúlt két évben tapasztalt vagy észlelt fokozatos változásokról kérdezik az öt évvel korábbihoz képest, például hallási, koncentrációs vagy nyelvi nehézségekről.

A válaszokat egy ötfokozatú skálán adták meg a „szinte mindig igaz" és a „szinte soha nem igaz" között, a magasabb pontszámok több aggodalmat jelentenek. Az eredményeket hat területen pontozták: memória, nyelv, tájékozódás, koncentráció, végrehajtó funkciók, valamint geometriai ábrák, például egy óra másolásának és rajzolásának képessége alapján.

„Képzeljük el, ha jóval a demencia kialakulása előtt meg tudnánk jósolni annak kockázatát, így felállíthatnánk egy kezelést és meg tudnánk állítani a betegség előrehaladását" – vetíti előre Hamid Sohrabi, az ausztráliai Murdoch Egyetem kutatója. Természetesen a normális, az öregedéssel járó általános szellemi hanyatlást is figyelembe kell venni, ezt pedig a kérdőívnek meg kell különböztetnie a demenciától.

Alternatív megoldásként a kutatók nemrégiben mesterséges intelligenciát bíztak meg az egészségügyi nyilvántartások átvizsgálásával, hogy kiszúrják az Alzheimer-kór kialakulásával összefüggésbe hozható állapotok mintáit. Ez azonban erősen függ attól is, hogy az orvosok időben felismerik-e a tüneteket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)