Rákkeltő is lehet, ha nem úgy használja, ahogy kell

A rossz koleszterin és a demencia kockázata is megnő.

2024. augusztus 7., 13:11

Szerző:

Az emberek többsége a mai napig napraforgóolajjal süt és főz, holott számtalan tanulmány kimutatta már annak káros hatásait. Éppen ezért sokan olívaolajra váltottak, ám mint kiderült,

az extra szűz verzió például egyáltalán nem alkalmas, ha sütésről vagy épp főzésről van szó, ugyanis ez az olaj bizonyos hőmérséklet felett akár rákkeltő is lehet.

De akkor vajon melyik az az étolaj, amely teljes biztonsággal használható a konyhában? Nos, egy biztos: vigyázni kell arra, hogy mivel főzünk napi rendszerességgel, ugyanis nemrégiben egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy egy harmadik, igencsak népszerű és sokak által használt olaj a demencia kialakulásának kockázatát is növelheti amellett, hogy a rossz koleszterinszintjét is emeli szervezetünkben.

Se napraforgó, se olívaolaj

Mirror szerint a magas LDL-koleszterin jelentősen növelheti a szív- és keringési betegségek kockázatát, márpedig egyetlen "egészséges" olaj használata bizony a rossz koleszterin emelkedéséhez vezet, valamint mint az kiderült, a demencia kockázatát is 30 százalékkal növeli.

A szakértők a magas LDL-koleszterinszintet a neurodegeneratív betegség (demencia) kialakulásának új kockázati tényezőjeként azonosították, érdemes tehát ennek a "rossz" koleszterinnek a csökkentése az étkezések által, hiszen ez segíthet késleltetni vagy megelőzni a demencia kialakulását. 

James Vickers szerint a kókuszolaj az egyik legrosszabb koleszterinszint-növelő élelmiszer, annak ellenére, hogy sokan a mai napig egészségesnek gondolják.

Akkor mégis mivel főzzünk?

A meglévő kutatások szerint az olaj remek antioxidánsforrás, így gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását is, amellett, hogy védi az agyat. Azonban több mint 80 százalék telített zsírt tartalmaz, melyről ismert, hogy emeli a koleszterinszintet, márpedig az LDL-koleszterin szinte odaragad az érfalakhoz, ezáltal elzárja azokat, ami növeli a stroke és a szívroham kockázatát.

Érdemes tehát ebből az olajból is csak keveset használni és óvatosan bánni vele, helyette pedig alternatív, telítetlen zsírokat tartalmazó olajokat használni a mindennapok során, valamint a kókuszolajhoz hasonlóan a szalonnával is csínján kell bánni, mivel ennek az ételnek is magas a telített zsírtartalma, ami növeli a koleszterinszintet.

(Kép forrása: Pexels)

 

 

 

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.