Rengeteg a hamis olívaolaj, nem mindegy hol vásárol belőle

A hamis olívaolaj nagy gondot okozhat.

2024. július 30., 14:41

Szerző:

Az olívaolaj a folyékony arany. Nem véletlen, hogy egy ideje a rossz minőségű olívaolajjal is ipari mennyiségben próbálnak trükközni. Pár évvel ezelőtt, 2018 első negyedévében csupán 15 ilyen csalásos esetet regisztráltak az Unióban, azonban ez a szám mostanra 50-re emelkedett.

Ennél is sokkal nagyobb a még leleplezetlen csalás valódi mértéke. Aminek az az oka, hogy az olívaolaj ára 2018 óta több mint a duplájára nőtt, mivel a klímaváltozás súlyos hatással van annak termelésére. A bejelentések főleg címkézési hibák és a szennyezett olajok miatt történtek – írja az Economx.

Az olívabogyó tehát az egyik legdrágább élelmiszer, a legtöbb csaló pedig olyan területeken tevékenykedik, ahol egyelőre nincs felügyelet vagy ellenőrzés.

Hogyan hat a hamis olívaolaj az egészségünkre

Chris Elliott, a belfasti Queen's University élelmiszerbiztonsági professzora szerint bár súlyos következményei lehetnek a szennyezett olívaolaj elfogyasztásának, igen valószínűtlen, hogy a nagy áruházláncok polcain megjelennek.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a rendszerben lévő bejelentések nagyobb száma nem utal a fogyasztókra jelentett fokozott kockázatra. Leszögezte,

a csalásokkal szemben a Bizottság zéró toleranciát gyakorol.

Rengeteg a hamis olívaolaj

Az olívaolaj az EU-ban az egyik leggyakrabban pancsolt és legkevésbé megbízhatóan címkézett áru az élelmiszerek között. A teszteken rendre több márka is elbukik. Gyakran részben vagy egészben napraforgóolajjal helyettesítik az olívaolajat, de akadt olyan termék is, amelyben lámpaolajat találtak. 

Néhol egész maffiarendszerek épültek ki. Az agrármaffiaként emlegetett bandák éjszaka betörnek a raktárakba, és tonnaszámra lopják az értékes terméket, de olyan is előfordult, hogy leszedték a termést a fáról, a legelvetemültebbek pedig láncfűrészt ragadtak, és bogyókkal teli ágakat metszettek le vagy egész fákat vágtak ki.

Magyarországon is hamisítják

Magyarországon a száguldó infláció tovább erősítette az olívaolaj drágulását. „Hazánk e szempontból egyfajta állatorvosi ló: a legmagasabb áfakulccsal és Európa legmagasabb inflációjával kellene életben tartani egy olyan élelmiszer kereskedelmét, amely amúgy sem a parizer kategóriájába tartozik” – jellemzi a helyzetet Tóth Gusztáv, a 18 éve működő igazioliva szaküzlet tulajdonos-ügyvezetője. Tóth már tavaly elmondta egy podcastban, hogy nincs messze a literenkénti 8 ezer forintos ár és úgy tűnik, igaza lesz.

Értékes tápanyagai támogatják az egészséget

Folyékony aranynak is nevezik az olívaolajat, talán nem véletlenül. Állítólag akár 28 százalékkal is csökkentheti a demenciával összefüggő halálozás kockázatát, ha naponta egy fél evőkanálnyi olívaolajat fogyaszt el. Az epekövek megszüntetésében, az epehólyag megtisztításában az olívaolaj is sokat segíthet. Nemrég pedig arról írtunk, hogy Magyarország is felkerült a világ olívaolaj térképére, ugyanis olajbogyót szüretelnek a Balaton-felvidéken.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JORGE GUERRERO / AFP)