Az epekő elleni védelem a természet patikájából

Az epekő hatalmas fájdalmat képes a testben okozni, nem lehetetlen azonban megelőzni a kialakulását. A természet patikája most is a segítségünkre siet.

2024. május 29., 12:22

Szerző:

Az epekő rizkócsoportjába a nők, a negyven feletti korosztály és a túlsúlyos személyek tartoznak. Továbbá a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak, akik nem egészségesen táplálkoznak, akik túl rövid idő alatt fogynak le, akiknek a családjában gyakran előfordul ez a betegség. Az epekő kialakulására nagyobb esélye van azoknak, akiknek magas a trigliceridszintjük, akik cukorbetegségben szenvednek, azok, akiknek alacsony a HDL-koleszterin-szintjük, illetve a fizikai aktivitás hiánya is hajlamosít a betegség kialakulására – írja a gyogyszernelkul.com.

Az epekő hatalmas fájdalommal jár

Az epekőnek nagyon kellemetlen tünetei lehetnek. A beteg azt tapasztalhatja, hogy hirtelen jön a fájdalom, amely egyre csak fokozódik, mégpedig a has jobb felső szekciójában. A fájdalom a hátban, a lapockáknál is jelentkezhet, illetve a jobb vállban is kialakulhat. A fájdalmat hányinger és hányás is kísérheti.

Az epekövek, főleg ha nagyobb kövekről van szó, nem tűnnek el csak úgy maguktól, mindenképpen szükség van kezelésre. A diagnózist minden esetben szakorvos állítja fel, aki ultrahangvizsgálatot végez a betegen.

Természetes módszer is segít az epekő megszüntetésében

Az epekövek megszüntetésében a természetes módszerek is segíthetnek. Nagyon lényeges az epehólyag megtisztítása, amelyben az olívaolaj is sokat segíthet. Ezen felül egyes gyógynövények és gyümölcslevek is segíthetnek, hogy az apróbb kövek kiürüljenek a szervezetből.

Az epekövek kialakulását megelőzhetjük, amennyiben gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztunk.

A megfelelő emésztéshez egészséges zsírokra van szüksége a szervezetünknek. Az olívaolaj vagy a halolaj segítik a máj munkáját, illetve az epehólyag rendszeres ürítését is megtámogatják, ily módon az epeköveknek esélyük sincs kialakulni.

A máj egészségét úgy is megtámogathatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk olyan táplálékokat, amelyek aktívan részt vesznek a máj megtisztításában. Egyes ételek és italok nagy terhet rónak a májra, ide tartozik az alkohol, a vörös húsok, a finomított cukor vagy a hidrogénezett olajok.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek nemcsak a máj egészségét segítenek fenntartani, hanem a gyulladás csökkentésében és a koleszterin szabályozásában is aktívan részt vesznek. Ilyen a kurkuma, a pitypanggyökér vagy éppen a máriatövis.

Az epekő kialakulása ellen nagyon jó a fekete retek, ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a koleszterin felhalmozódását az epehólyagban, ezzel megelőzve az epekövek kialakulását. Használható még a májban lévő zsír csökkentésére is. A Házipatika szerint stimulálja és erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe kiválasztását, ami szintén megakadályozza az epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint a fekete retek leve az egyetlen, amely képes „elmorzsolni" és feloldani az epekövet.

A fekete retek különösen egészséges: jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat , kalciumot, vasat, magnéziumot , foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

Feketeretek-lé hozzávalói:

• 3 fekete retek,
• egy pohár víz,
• 1 teáskanál nyers méz.

Elkészítése:

Tisztítsuk és mossuk meg a retket, daraboljuk fel, majd mehet is a turmixgépbe, adjunk hozzá vizet és mézet, és turmixoljuk le. Naponta kétszer egy decilitert fogyaszthatunk ebből az italból.

A pitypang a májra hat, és segít az emésztési problémák kezelésében. Erős vízhajtó hatással rendelkezik, serkenti az epe áramlását, és segít megszabadulni az epekövektől.

Pitypangtea hozzávalói:

• 1,5 dl víz,
• 10 gramm pitypanglevél.

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a pitypangleveleket, fedjük le az edényt, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le, és fogyaszthatjuk is. Naponta kétszer 1,5 dl pitypangteát fogyasszunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)