A leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentők

A természetes gyulladáscsökkentők segíthetnek megelőzni a krónikus gyulladással kapcsolatos gyakori szövődményeket, például a rákos betegségeket. 

2024. május 6., 10:41

Szerző:

Az emberi szervezetben kialakulhat gyulladás, szerencsére azonban a természet felkínál olyan szereket, amelyek nagyon eredményesek a gyulladás csökkentésében. A gyulladáscsökkentő étrend-kiegészítők is rendelkezésünkre állnak, ilyen például a kurkuma- vagy a rezveratrolkapszula, -tabletta. A kiegészítők segíthetnek megelőzni a krónikus gyulladással kapcsolatos gyakori szövődményeket, például a rákos betegségeket. Nemcsak gyulladást csökkentenek, hanem nagyon hatékonyak a fájdalom minimalizálásában is – írja a gyogyszernelkul.com.

A gyulladáscsökkentő táplálékok

Mint ahogyan gyulladást csökkentő táplálékok is léteznek, úgy gyulladást kiváltók is vannak bőséggel, ilyenek például a vörös húsok, a finomított szénhidrátok, a sült ételek.

A gyulladáscsökkentő táplálékok csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat. Ilyen például az áfonya, az eper, a diófélék, a zöld leveles zöldségek, a paradicsom, az olívaolaj.

A krónikus gyulladás megnöveli számos betegség kockázatát: autoimmun betegségek, szívbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség. A gyulladás elleni küzdelemhez fontos a kiegészítők használata, a gyulladáscsökkentő vitaminok, ásványi anyagok és táplálékok fogyasztása. Ezek csökkentik a gyulladást és a betegség kockázatait.

A gyulladás nem más, mint a szervezet sérülésre, betegségre vagy irritációra adott válasza, és az a célja, hogy megvédje a testet a további sérülésektől és betegségektől. A hosszútávú gyulladás gyakori okai közé tartozik a rossz étrend, a dohányzás, az ülő életmód, illetve a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

A gyulladás csökkentésének vagy megszüntetésének számos módja van. Ilyen például, ha gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztunk, ha naponta legalább 30 percet mozgunk, ha elsajátítjuk és gyakoroljuk a stresszoldó technikákat, illetve ha naponta legalább 7-8 órát alszunk.

A gyulladáscsökkentő kiegészítők közé tartozik például a kapszaicin nevű vegyület, amely segít az izom- és idegfájdalom csökkentésében. A kapszaicint tartalmazó kenőcsök nagyon hatékonyak a helyi gyulladáscsökkentésben és a fájdalomcsillapításban.

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást. A halolaj-kiegészítők gyulladáscsökkentő hatása megvédhet bennünket a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel és a krónikus gyulladásos betegségekkel szemben. A halolaj kétféle zsírsavat is tartalmaz: EPA és DHA. A DHA elősegíti az emésztőrendszer egészségét és csökkenti a citokin szintjét a szervezetben. Amikor csökken a citokin szintje, úgy csillapodik a gyulladás is a testben.

A kvercetin egy olyan flavonoid, amely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható. A flavonoid természetes módon segít csökkenteni a szisztémás gyulladást. A kvercetin egy olyan erős antioxidáns, amely eredményesen méregteleníti a testet, szabályozza a vércukorszintet, elpusztítja a rákos sejteket, és csökkenti a szívbetegségek kockázatait. Használható akkor is, ha ízületi gyulladásunk van, ugyanis enyhíti a fájdalmat és a duzzanatot – írja a lap.

A rezveratrol egy olyan antioxidáns, amely nagy mennyiségben található meg a szőlőben és a vörösborban. Ez egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, amely védelmet jelent a neurodegeneratív rendellenességekkel szemben, illetve segít csökkenteni az oxidációt, amely a szisztémás gyulladáshoz kapcsolódik.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely csökkenti az elhízással kapcsolatos anyagcsere-rendellenességeket, az inzulinrezisztenciát, a vércukorszintet és a gyulladást.

A cink gyulladáscsökkentő hatással bír, és támogatja az immunrendszert. Csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt, ami nagyon fontos, hiszen az oxidatív stressz gyulladást okoz. A cinkhiány fokozza a fertőzések, az ízületi gyulladás és a fájdalom kockázatait.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)