Újabb vulkáni hamufelhő tart Nagy-Britannia felé

Újabb izlandi vulkáni hamufelhő tart a brit légtér felé, ezért szakértők szerint "valószínűtlen" a brit légiforgalom zömét lebonyolító dél-angliai - köztük a londoni - repülőterek keddi megnyitása.

2010. április 20., 13:20

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) délelőtt közölte, hogy az újabb hamufelhő miatt a korábbi, valamelyest derűlátó légtérnyitási menetrend felülvizsgálatára kényszerült. A felhő Észak-Írország felől tart délkeletre, és éjszakára beborítja az ország nagy részét. Emiatt valószínűtlen, hogy a déli országrészben kedden megindulhat a légiforgalom. A brit repülőterek naponta 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. Az utasforgalom felét a két legnagyobb londoni repülőtér, Heathrow és Gatwick bonyolítja le. Heathrow-n naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas, Gatwicken hatszáz járat és 77 ezer utas fordul meg. Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere.

A NATS kedd délelőtt kiadott hivatalos tájékoztatása szerint Skócia légtere részlegesen megnyílhatott, és a főváros, Edinburgh repülőtere üzemel. A szolgálat közölte ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia többi országrészének légterére 20 ezer láb - hatezer méter - alatti magasságokban változatlanul korlátozások vannak érvényben. A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) azt lehetővé tette, hogy az utasszállító repülőgépek a hamufelhő felett, 20 ezer lábnál nagyobb magasságban közlekedjenek.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a brit légtér jelentős részében kedden csak az átrepülő forgalom volt lehetséges utazómagasságon haladó repülőgépek számára, a fel- és leszállás nem.